DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Prve studentkinje iz Argentine stigle u Crnu Goru

studentkinje iz argentine

Lusija Petričević iz provincije Santa Fe i Tatiana Mićinović iz provincije Ćako prve su studentkinje iz Argentine koje su se odlučile na studiranje u Crnoj Gori. Obje pripadaju četvrtoj generaciji naših iseljenika.

-O tome koliko je jaka vezanost za zemlju predaka govori ne samo činjenica da su došle po prvi put u Crnu Goru koja je udaljena oko 12000 kilometara od mjesta gdje su rođene i gdje im žive porodice, već i to da su, u želji da nauče jezik svojih predaka, upisale Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju. Dolazak studentkinja iz Argentine veoma je važan, jer se jezik predaka kod mladih generacija odavno izgubio i prve studentkinje po povratku u Argentinu biće pravi ,,misionari” jezika svojih predaka- kazali su u MVPEI.

Dolazak i boravak studentkinja iz Argentine, organizovan je zahvaljujući angažmanu Ambasade Crne Gore u toj zemlji, MVPEI, Ministarstva prosvjete i Prijestonice Cetinje, koja se ove godine zbratimila sa gradom Mađagajem u provinciji Ćako, mjestom u kojem je naseljen značajan broj porodica porijeklom iz Crne Gore, od kojih je veliki broj upravo porijeklom iz cetinjskog kraja.

U saradnji MVPEI i Ministarstva prosvjete u posljednje četiri godine su u Argentini uspješno organizovane tri Škole crnogorskog jezika, koje su pobudile veliku zainteresovanost stare emigracije za učenje jezika predaka.

Tokom naredne godine u saradnji Ambasade Crne Gore u Argentini, MVPEI i Ministarstva prosvjete planirano je organizovanje još nekoliko Škola crnogorskog jezika u Argentini i Urugvaju.

Izvor: Cdm