DRUŠTVO PREPORUKA

PG BIRO: Izgradnja biciklističke staze za kvalitetniji život i jačanje identiteta Podgorice

024_3Menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković sa saradnicima i predstavnici Ambasade NR Kine u Podgorici prisustvovao je danas otpočinjanju radova na izgradnji prve biciklističke staze u Podgorici na Bulevaru Mihaila Lalića.

Planirano je da staza bude na dionici od raskrsnice Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Vlada Ćetkovića, Bulevarom Mihaila Lalića i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do Kraljevog parka i Hotela Hilton, u dužini od 5.320 metara.

Pored donacije NR Kine i njene Ambasade u Podgorici koja je omogućila realizaciju ovog projekta, Glavni grad će od izvođača radova kompanije Bemax takođe dobiti na poklon sređivanje trotoara, koje će pored pješaka, uskoro početi da koriste i biciklisti.

– U Glavnom gradu pozdravljamo ovu odluku i na njoj smo jako zahvalni. Angažman društveno odgovornih kompanija, koje su spremne da dio prihoda odvajaju za komunalne i infrastrukturne prioritete, izuzetno je važan segment budućeg razvoja Grada – kaže se u saopštenju PG biroa.

Zbog svog reljefa, kako dodaju, Podgorica je optimalan grad za razvoj biciklizma, pa je lokalna uprava to postavila u fokus budućih aktivnosti.

011_13

– Na osnovu ispitivanja javnog mnjenja zaključeno je da svaki treći stanovnik Podgorice izgradnju biciklističke staze vidi kao najvažniji prioritet u radu gradskih vlasti. Iz tog razloga, nastavićemo sa stvaranjem pretpostavki za izgradnju novih koridora. Uvjereni smo da ćemo naići na podršku i ostalih kompanija i partnera Grada, kao što su kompanija Ambasada NR Kine u Podgorici i Bemax – piše u saopštenju.

Biciklističke staze neće samo doprinijeti unapređenju saobraćajne infrastrukture i smanjenju saobraćajnih gužvi.

– Ovaj Projekat će, osim očiglednog benifita za biciklistički saobraćaj, kao gradski saobraćajni podsistem, na nedvosmislen način poboljšati i kvalitet života u Glavnom gradu, te ima za cilj jačanje identiteta Podgorice, promovisanje zdravih stilova života, koncepta održive mobilnosti i podizanje ekološke svijesti građana svih starosnih dobi. Istovremeno, značajan je za ukupan razvoj turizma i turističke ponude, posebno kada je riječ o rekreativnom turizmu – navodi se u saopštenju.

030_4

Ovo je, kako kažu, samo početak najavljene intenzivne etape u realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata u Glavnom gradu, kroz koje će Podgorica nastaviti da se dinamično razvija i dobija sve sadržaje koji imaju veliki evropski centri.