ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

ZDRAVLJE: Najjednostavniji način za jačanje imuniteta

stopalaProfesor dr Sergej Bubnovskij, čuveni moskovski specijalista za kineziterapiju, preporučuje jednostavan metod za jačanje imuniteta: kratko tapkanje bosim stopalima po ledenoj vodi.

Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju dva minuta u hladnoj vodi rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju u toploj vodi.To je posljedica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji hladnog tuširanja.

Istraživanje provedeno u Pragu proučavalo je učinak uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest nedjelja triput nedjeljno uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog perioda, porastao im je broj dviju vrsta bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava tijelo umora. Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje.

Istraživanje na Univerzitetu Virdžinija Komonvelt u Ričmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda podstiče proizvodnju noradrenalina, hemijske supstance koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.