DRUŠTVO PREPORUKA

AMERIČKI UGAO: Za 12 godina više od 200 đaka i studenata obrazovalo se u SAD

students_and_laptopsAmerički ugao u Podgorici za 12 godina koliko postoji, kroz programe razmjene, omogućio je za više od 200 crnogorskih srednjoškolaca i studenata, da o trošku američke Vlade, borave i obrazuju se u toj državi. Oni su proveli jednu školsku godinu u SAD-u, u nekoj od srednjih škola ili na univerzitetima. Živjeli su u američkim porodicama ili studentskim kampusima upoznajući se sa kulturom ove države i načinom života.

Pored ovih programa, kako je za Pobjedu kazala koordinatorka Američkog ugla Milena Vučelić, i crnogorski nastavnici i profesori, kao i uspješni profesionalci, mogu da apliciraju za programe boravka u SAD, šest do 10 mjeseci, i bave se akademskim i istraživačkim radom.

– U okviru našeg savjetodavnoobrazovnog centra mreže „Education USA“, trudimo se da ohrabrimo naše srednjoškolce i studente da nastave školovanje u nekoj od prestižnih američkih škola. Kroz besplatna savjetovanja i prezentacije, pomažemo im da prođu kroz zahtjevan proces prijavljivanja na neku od američkih visokoškolskih institucija. Studenti iz Crne Gore uspijevaju da se upišu na američke fakultete i dobiju stipendije na bazi svog akademskog uspjeha, ali i na osnovu sportskog talenta – naglaisla je naša sagovornica.

U prethodnih pet godina, pet studenata iz Amerike boravilo je u Crnoj Gori, dok je 95 crnogorskih visokoškolaca studiralo na američkim univerzitetima.

Osnovni cilj ovog kulturnog centra je, kako kažu, pružanje informacija stranoj publici o Sjedinjenim Američkim Državama putem multimedijalnih kolekcija, knjiga, serijskih publikacija, raznih programa i interneta.

Vučelić pojašnjava da osim u Podgorici, slični centri postoje i u Pljevljima i na Cetinju. Sponzoriše ih Stejt dipartment. Postoje u čitavom svijetu i danas ih ima više od 400.