Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

POTRESNO: Fotografija ,,priča” o sudbini sirijskih imigranata

potresna fotogragija

Foto: Twitter

Lait  Majid iz sirijskog grada Deir ez-Zoir čvrsto je prigrlio svog sina i kćerku i gorko jecao. U 4:30 sati ujutro domogao se obale grčkog ostrva Kos u gumenom čamcu za troje, a u kojem je bilo njih čak osmoro.

Fotografija sirijskog izbjeglice koji u suzama grčevito grli svoju djecu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ona je prepavila društvene mreže izazivajući snažnu reakciju jer prikazuje dehumanizovani pristup prema migrantima.

– Nakon više od dva sata vožnje čamac je počeo da pušta vazduh, voda je ušla unutra, a izbjeglice su bile natopljene do trenutka kad su stigli na obalu. Ipak, bili su srećni jer su stigli – kazao je 34-godišnji fotograf Daniel Eter koji je zabilježio upravo taj očajni trenutak ove četvoročlane sirijske porodice.

Porodica Majid je pobjegla iz Sirije nakon silnih napada i bombardovnja od strane vlade, zatim pobunjenika i nedavno ISIL-a, a Lait se nada da će uspjeti da dođe do Njemačke. Iako majke nema na slici, Eter je saznao da je i ona, inače učiteljica engleskog jezika, zajedno s njima.

Porodica je kasnije ostala u improvizovanom šatoru na drugoj obali u Kosu, prije nego su se pokušali da se ukrcaju na Eleftherios Venizelos – kojeg  su grčke vlasti formirale za registraciju i obradu izbjeglica iz Sirije.

– Jesu li uspjeli, ne znam – rekao je Eter koji kao slobodni fotograf sada fotografiše emigrante duž granica EU-a, a suze mu iznova teku kada pogleda upravo ovu fotografiju.

– To mi se nikada ranije nije dogodilo – priznao je Eter, a prenio Independent.