Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

DA LI BISTE ZAPLIVALI: Predstavljamo prvi nebeski bazen na svijetu

nebeski bazen

Svi koji sanjaju o plivanju na otvorenom, iznad grada, mogli bi to uskoro uraditi u Londonu. Bazen koji je ujedno i stakleni most nalazi se između dvije desetospratnice u sklopu novog londonskog građevinskog projekta. Naime, najnoviji dodatak projektu koji se krije pod nazivom ,,Embassy Gardens'” biće 25 metara dug bazen koji će se protezati između dva neboder blizu bivše Battersea elektrane.

Providni ,,nebeski bazen” će, kažu arhitekte, će biti prvi takve vrste. Plivači će moći da uživaju u pogledu na grad s 35 metara visine, a između njih i ostatka svijeta stajaće samo 20 cm stakla.

Stanari ovih zgrada u kojima stanovi koštaju od 602.000 funti i više, će moći da plivaju do svojih komšija i da se odmaraju se na nebeskoj palubi  koja će imati spa, ljetni bar i juice bar, dok će gledati na zgradu parlamenta.

Izvođač radova tvrdi da je bazen, koji je dizajnirala ekipa iz Arup grupe, uz pomoć dizajnera akvarijuma, dobio dozvolu za gradnju, a biće potpuno providan i bez strukture.

Embassy Gardens

Bazen radi Nina Elms a predstavlja 15 milijardi funti vrijedan projekt u južnozapadnom Londonu, u sklopu kojeg će biti i hiljade domova od kojih će se mnogi nalaziti unutar luksuznih apartmanskih objekata. A za sve manje neustrašive, biće tu i unutrašnji bazen.

-Moja vizija za ,,nebeski bazen” nastala je iz želje da pomjerim granice u mogućnostima koje nam pruža konstrukcija i inženjerstvo. Želio sam učiniti nešto što niko prije nije uradio. Iskustvo ovog bazena biće jedinstveno, pa ćete se osjećati kao da lebdite iznad londonskog centra- kazao je Ballymoreov predsjednik Sean Mulryan.

Henry Pryor, agent za bogataše, izjavio je da smatra da je to ipak previše egzibiocionizma, piše Guardian.