DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Ljekarima veća plata u avgustu

doktori

Timovi izabranih doktora u domovima zdravlja, avgustovsku platu primiće sa manjim korekcijama od onih koja su pretrpjela julska primanja, kazala je predsjednica sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Crne Gore dr Ljiljana Krivokapić.

Naime, ona se juče sa predstavnicima zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sastala sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Kenanom Hrapovićem zbog, kako je rekla, – nezadovoljstva ljudi zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u timu izabranih doktora, koji su dobili umanjene zarada za, u nekim sektorima, od 18 do 66, a najviše u timu izabranih doktora za žene do 100 eura- pišu Dnevne novine.

-To umanjenje se na ionako mali budžet osjetilo. Imali smo dva osnovna pitanja za direktora Fonda: zašto sada i zbog čega. Razlog smanjenja je bio da je došlo do povećanja cjenovnika usluga, a timovi su imali pun broj prijavljenih pacijenata- kazala je Krivokapić i pojasnila da se timovi izabranih doktora finansiraju 50 odsto iz kapitacije i 50 odsto po cjenovniku usluga.

Takođe, u julu je bio i određeni broj kolega na godišnjem odmoru pa su automatski dodaci koje imaju na prekovremene sate, dodatni i dopunski rad bili manji.

-Očekuje se da će avgustovska plata pretpjeti manja umanjenja. Insistirali smo na vraćanju zarada na pređašnji nivo, te da nije trenutak da se sad vrši korekcija kada dogovaramo i tražimo načine kako da povećamo zarade. Kolege iz primarne zaštite otvorile su još jedan broj pitanja koja su nejasna u tom sektoru, za čije rješavanje je neophodan sastanak ministra zdravlja, Fonda zdravstva i predstavnika zaposlenih iz primarne zdravstvene zaštite u što skorijem roku- rekla je Krivokapić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici Sindikata domova zdravlja iz Podgorice, Bara, Plava i Bijelog Polja Novak Praščević, Božika Subašić, Ramo Gutić i Vojislavka Gačević.

Fond za zdravstveno osiguranje je usklađivao cijene samo za dio koji se odnosi na kapitaciju i na taj način nije došlo do povrede Granskog kolektivnog ugovora (GKU) jer je obračun zarada izabranih doktora i sestara iz tima shodno Metodologiji isti ili veći od zarade koja se dobije primjenom koeficijenta složenosti poslova iz GKU, saopšteno je predstavnicima sindikata iz Fonda zdravstva na sastanku.