Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

LEZBIJKE NESTAJU: Sve više biseksualki i onih koje ne žele ,,etiketu”

lezbijkeSve više žena otvoreno priznaje da su biseksualke ili ne žele etiketu ako ih privlači isti pol. Istovremano, sve manje ih koristi tradicionalni izraz lezbijka.

Prema istraživanju društvene mreže za pronalaženje partnera, tj. partnerki, Her, gotovo se 20 odsto manje žena na stranici samo prošle godine identifikovalo kao lezbijke.

Među 85.000 ispitanica, došlo je do porasta od 16 do 27 odsto onih koje se prozivaju biseksualkama, dok je među onima koje su odabrale ,,bez etikete” opciju isto zabilježen rast, i to između jedan i devet odsto.

Robin Ekston, osnivačica Her aplikacije, kaže da su osobe poput Kare Delavinj i serije kao što je ,,Orange is the new black” uzrok velikih pomaka u načinu na koji žene opisuju svoje seksualne interese.

Poznate serije u kojima se pojavljuju likovi koji nemaju tačno određenu seksualnost utiču na različito poimanje seksualnosti. Ali, mnogi se pitaju koliko je riječ o pomodnosti, a koliko su stvarno odjednom žene počele otvorenije pokazivati seksualno zanimanje i privlačnost prema drugim ženama.

– Ovdje nije riječ o tome da žene istražuju svoju seksualnost, nego o tome da je bolje razumiju. Znači, nije stvar o tome ko je više ili manje gej, nego o samopouzdanju da nema veze ko šta preferira, jer smo svi samo ljudi – kaže Ekston.

Na stranici Her, žene mogu birati između 15 različitih ,,etiketa” kako se žele identifikovati, ali to nije nešto s čime se većina može poistovjetiti, pa čak ni shvatiti. Srećom, članovi gej zajednice sve su otvoreniji prema novim pridošlicama koje su tu možda samo usputno, istražujući u čemu uživaju…

– Postoji promjena u gej zajednici kao i među širom populacijom. Donedavno mnoge lezbijke nijesu željele da izlaze sa biseksualkama, ali gej žene su ih počele više prihvatati zbog onoga što one jesu, a ne što bi željele da budu – tvrdi Ekston.

Iako se može činiti da je fenomen usredsređen na mlađe djevojke, to nije istina. Na stranici Her okupljaju se žene stare između 18 i 40 godina, a sve više ih vjeruje da nema veze šta je u modi, dokle god ste sretni i uživate u seksu u ljubavi. Koga god ona uključivala, piše Independent.