DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Minimalna potrošačka korpa 804,6 eura

potrosacka korpa

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu je, prema podacima Monstata, iznosila 804,6 eura, 0,5 odsto manje nego u junu.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 252,9 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 353,2 eura i vrijednost imputirane rente 198,5 eura.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u julu je pala u odnosu na jun jedan odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na jun pala je 0,2 odsto, dok je vrijednost imputirane rente u odnosu na jun zabilježila pad od 0,3 odsto.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećana je 1,7 odsto, dok je u odnosu na decembar prošle godine povećana 1,1 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Izvor: Mina Business