Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SAVJETI: Kako da raskinete sa narcisoidnom osobom

narcis

U odnosu sa narcisoidnom osobom ćete se uvijek osjećati emocionalno zakinuti. Nemojte očekivati da će ove osobe cijeniti vašu osjetljivost i osjećajnost. Ako želite da prekinete odnos s narcisoidnom osobom, pratite ove savjete.

Ove osobe će upotrijebiti bilo kakvu vrstu manipulacije kako biste ostali pod njihovom kontrolom. Na prvi pogled će narcisoidna osoba biti šarmantna, inteligentna i brižna. Uvijek zna na koji način se vratiti u vaš život. No, jednom kada bude sigurna da je u vašem životu, tada će se opet fokusirati isključivo na sebe. Njen moto je uvijek ,,Ja prvi!”. Sve se vrti oko njih. Izrazito su fokusirani na sebe i uzbuđenja, žude za pažnjom i poštovanjem. Mogu biti vrlo intuitivni, ali njihova intuicija je gotovo uvijek usmjerena prema njima samima i manipulaciji.

Neke osobe vrlo teško prekidaju odnos sa narcisoidnom osobom. Narcisoidne osobe mogu postići da se u njih zaljubite toliko jako da dok s njima prekidate osjećate kao da odbacujete jedan dio sebe. Koriste bilo koji oblik manipulacije kako bi mogli ostati u vašem životu.

Ove osobe su opasne jer ne znaju da saosjećaju niti bezuslovno da vole. Nažalost, to je uglavnom posljedica psihološke traume iz ranog djetinjstva ili pak odgoja narcisoidnih roditelja. Ovakve osobe ne razmišljaju previše o svojim postupcima niti žale ako su povrijedili neku osobu.

Kako biste saznali jeste li u odnosu s narcisoidnom osobom, odgovorite sami sebi na sledeća pitanja:

  • Da li se ova osoba ponaša kao da se svijet vrti oko nje?
  • Da li moram da joj neprestano dajem komplimente kako bi dobila njenu pažnju ili odobrenje?
  • Da li neprekidno usmjerava razgovor na sebe?
  • Da li zanemaruje moja osjećanja ili interese?
  • Ako se ne složim s njom, postaje li ova osoba hladna i uzdržana?

Izvor: lovesensa.rs