DRUŠTVO PREPORUKA

APEL ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI: Dnevno se ne prijavi ni 10 dobrovoljnih davalaca krvi

dobrovoljni davaoc krvi

U Zavodu za transfuziju krvi ove sedmice znatno je slabiji odziv dobrovoljnih davalaca na apel koji je javnosti upućen iz ove ustanove zbog nedostatka u rezervama krvi, a što bi moglo dovesti u pitanje i pojedine operativne zahvate u medicinskim ustanovama.

– U ponedjeljak je samo njih troje dalo tu dragocjenu tečnost, a juče ih je bilo sedam – kazala je Pobjedi specijalista transfuzione medicine u toj ustanovi Svetlana Vučinić. Zavod je 5. avgusta uputio gra- đanima poziv da tokom ovog mjeseca daju krv, kako bi spriječili odgađanje operativnih programa i zajednički prevazišli problem sezonske nestašice. Dr Vučinić kaže da za sada, ipak, ne postoji opasnost od odgađanja operacija, ali su, kako je rekla, i dalje potrebne sve krvne grupe.

– Zavod raspolaže određenim brojem rezervi, ali su one, minimalne. Zato apelujemo na građane da dođu i daju krv – kazala je Vučinić. Prvih nekoliko dana odziv je bio odličan, a dnevno se prijavljivalo i do 30 dobrovoljnih davalaca. I Crveni krst je u stalnoj komunikaciji sa Zavodom za transfuziju krvi. – Pratimo situaciju kada je u pitanju stanje zaliha krvi u našoj zemlji i djelujemo shodno potrebama – kazala je PR Crvenog krsta Milica Kovačević. Kada su u pitanju klubovi dobrovoljnih davalaca krvi oni imaju godišnje planove po kojima se organizuju akcije. Pored akcija, kako kažu u Klubu iz Podgorice uvijek se odazivaju pozivu građana, porodica.

– Pored akcija imamo i svakodnevne pozive od građana i porodica – rekao je predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi glavnog grada Vukota Ja- šović koji je do sada 148 puta dao krv, a ove godine je to učinio dva puta. On je ukazao na loš položaj dobrovoljnih davalaca, naglasivRezerve krvi u Zavodu za transfuziju i dalje na minimumu U ponedjeljak je samo troje dalo krv, a juče ih je bilo sedam, kazali su u Zavodu za transfuziju Da se više vodi briga o dobrovoljnim davocima oni bi se više uklju- čili u akcije, upozorio je Vukota Jašović ši da niko ne brine o njima.

– Narod neće da daje krv zato što nijesu stimulisani. Da se više vodi briga o dobrovoljnim davocima oni bi se više uključili u akcije. Mi dajemo koliko možemo, ali je neophodno da se o nama malo više misli, da imamo neke privilegije, a ne da čekamo u redovima u domovima zdravlja i bolnicma. Nemamo baš ništa, odemo damo krv i tu se sve završava – kazao je Jašović, dodajući da se „sami snalaze i prose kako bi neku akciju organizovali kako treba“. Ukazao je i na činjenicu da je potrebno mlade učiti o dobrovoljnom davalaštvu krvi.