ART PREPORUKA

ITALIJA: Izložba ,,Veliko putovanje od Venecije do Boke Kotorske” otvorena do 13. septembra

kotor

Kotor

U Vili Manin u Pasarijanu, nedaleko od Udina, otvorena je do 13. septembra izložba pod nazivom ,,Veliko putovanje od Venecije do Boke Kotorske”. Riječ je o više od 300 skica i crteža svakodnevnog života, od ljudi na konjima, u šetnji i na brodu koji plovi Jadranom. Tu su još pejzaži, narodne nošnje, spomenici i antikviteti. Crteži i skice djelo su francuskog novinara Šarla Iriarte, a prikazano je njegovo putovanje iz Trsta, preko Istre i Dalmacije do Crne Gore.

Istria Veduta di Parenzo 800x600

Istra

Putovanje je zabilježio u četiri knjige koje se nalaze u Biblioteca dell’Immagine u Pordenoneu.
– Kada pređete granicu sa Trstom onda ste u Istri, prvo na obali, pa u zaleđu, od rimske Pule do Rijeke – priča Iriarte.
Šarmantna zemlja koja je toliko opčinila Iriartea da je nekoliko sati dnevno provodio crtajući je. Isto važi za Dalmaciju i Crnu Goru, posebno Crnu Goru, jer Šarl Iriarte prvu put nudi javnosti priče sa dvora o ljudima ovog malog kraljevstva koje će biti povezano sa Italijom u godinama koje su dolazile i samim rođenjem kraljice Jelene Petrović-Njegoš koja je postala supruga Viktora Emanuela Trećeg i majka Umberta Savoje, piše u najavi izložbe.

trst

Trst

B.R.

kud duga