Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ZORICA KOVAČEVIĆ: Sedam miliona eura za zapošljavanje visokoškolaca

zorica

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje (ZZZ) dobiće grant iz evropskih fondova od sedam miliona eura kako bi se unaprijedilo zapošljavanje visokoškolaca, najavila je resorna ministarka Zorica Kovačević. Ona je to kazala tokom radne posjete Kolašinu gdje je obišla Centar za socijalni rad, kao i centre za obuku radnika iz koji će se zaposliti na dionici autoputa od Smokovca do Mateševa.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će od narednog mjeseca početi kampanju i razgovore u svakoj opštini, počev od Kolašina, i opština na sjeveru, gdje je planirano usmjeravanje četiri miliona eura.

-Pokušaćemo visokoškolcima, sa biznis idejama, da obezbijedimo bespovratne grantove od deset do 15 hiljada eura- poručila je Kovačević.

U saopštenju ZZZ su naveli da je prilikom posjete centrima u Bakovićima i kampu Jabuka, Kovačević izrazila zadovoljstvo što se više od 350 nezaposlenih Kolašinaca odazvalo specijalističkim obukama za zavarivače i rukovaoce građevinskim mašinama, kako bi se zaposlili na gradnji autoputa.

-Veoma sam zadovoljna posjetom, imajući u vidu da je više od 350 ljudi iz Kolašina prihvatilo da se dodatno obuči i zaposli na izgradnji autoputa. Došla sam da podržim sve što je potrebno za dodatne obuke, da saopštim da su sredstva opredijeljena za troškove koje će obuke da proizvedu, za hranu, obuću, opremu, torškove prevoza-kazala je Kovačević.

Ona je navela da se obuke organizuju po standardima i licenciranim programima Ministarstva prosvjete.

Za tu obuku, kako je podsjetila, resorno Ministarstvo, odnosno Vlada, izdvojila je sto hiljada eura.

-Danas smo se obavezali da ćemo za kinesku kompaniju CRBC obezbijediti 354 radnika onako kako su oni tražili, o čemu su imali dogovor sa predsjednicom Opštine Kolašin Željkom Vuksanović- rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, Kolašinci bi trebalo da budu uzor drugima koji traže posao.

Ona je pozvala i ostale radnike iz Mojkovca, Bijelog Polja i Berana da se prijave za potrebe kampa na Jabuci, lokacija 4, koji će zaposliti 600 ljudi.

 

Izvor: rtcg.me