ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

ZDRAVLJE: Zašto je dobro jesti smokve

smokva

 Smokve, slatko voće koje uspijeva samo u toplijim krajevima svijeta, zbog svojih ljekovitih i nutritivnih vrijednosti izuzetno je važno u ishrani.

U narodu je uvriježeno mišljenje da ako jedete smokve, zaobići će vas sve bolesti modernoga doba. Uz to, smokve se nazivaju i najstarijim ljekovitim voćem, a neizostavan su dio mnogih domaćih recepata.

Smokve sadrže visok udio magnezijuma koji je jedan od temeljnih elemenata zaštite nervnog sistema od stresa, sjajan je za kosti, imunitet, usporava starenje organizma. Osim toga, smokve obiluju željezom, kalcijumom, kalijumom, bakrom, vitaminima B6, C, kao i betakarotenom. Masnoća gotovo i nemaju, dok su s druge strane bogate vlaknima koja “čine čuda” kada je u pitanju probavni trakt. Pektin iz smokvi smanjuje holesterol u krvi, a vlakna triptofana pomažu kod problema s cirkulacijom i nesanicom.

Pune su prirodnih šećera koji podstiče rad mozga. Suve smokve se preporučuju sportistima kao nutritivno vrijedan međuobrok, naročito u kombinaciji s orašastim plodovima. Osim visokog postotka šećera, smokve sadrže čak 80 odsto vode.

Stari Grci i Rimljani smokve su nazivali rajskim voćem jer su primjećivali njihova ljekovita svojstva. Mnogi bi se s tom sintagmom složili i danas, jer je njihova ljekovitost i naučno dokazana.