Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DR PETAR IVANOVIĆ: Nema osnova za rast cijena poljoprivrednih proizvoda

– Prema sadašnjim podacima nema osnova za rast cijena poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori, s obzirom na to da ima viškova određenih kultura koje se izvoze i dobrog su kvaliteta – rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović.

ivanovic radni rucaak

 

 

 

On je na radnom doručku sa novinarima kazao da ima dovoljno količina proizvoda koje prate u oblastima povrtarstva, voća, ratarstva, vinogradarstva u ovoj godini.

– Pojedine kulture se izvoze, ne preko Ministarstva već ih sami ljudi izvoze. Nemamo nikakvih manjkova bilo čega u Crnoj Gori zbog čega bi došlo do rasta cijena, a postoje viškovi koji se izvoze. Moglo bi da napravi problem nagli preokreti kao što su loše vremenske prilike, ali nadam se da do toga neće doći – rekao je Ivanović.

Ministar je dodao da postoje proizvodi iz drugih zemalja koji se uvoze, a koji utiču na obaranje cijena poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori.

Komentarišući žalbe nekih proizvođača na sušu, Ivanović je pitao da, ako je to toliko loš posao, zbog čega se ti proizvođači godinama bave istim poslom.

– Godinama imamo iste ljude koji kukaju, koji su uvijek u gubitku, nikad ništa ne zarađuju, a bave se tom istom proizvodnjom. Da li nešto nije u redu sa mojom ili njihovom inteligencijom? – pitao je Ivanović.

On je pozvao sve poljoprivredne proizvođače koji imaju gubitak da se ne bave više tom proizvodnjom, jer to nema smisla.

On je saopštio da je u julu otkupljeno 2,33 miliona litara mlijeka, što je oko jedan odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

– To je skok oko jedan odsto i odnosu na prošli mjesec. U prvih sedam mjeseci ove godine bilježimo novi rekord, odnosno otkupljeno je 14,3 miliona litara, što je oko 100 hiljada litara više u odnosu na prošlu godinu – precizirao je Ivanović.

Sve premije su, kako je dodao, obezbijeđene i isplaćene na vrijeme.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena, kako je kazao, iznosi oko milijardu eura u prvih šest mjeseci, što je 2,7 odsto više u odnosu na uporedni period.

– Razmjena poljoprivrednih proizvoda za šest mjeseci iznosi 231,3 miliona eura i manja je 4,6 odsto u odnosu na uporedni period, zbog toga što na izvoznoj strani imamo manji izvoz svinjskog mesa, ali na uvoznoj imamo manji uvoz – precizirao je Ivanović.

Ukupan uvoz manji je 1,7 miliona ili 0,6 odsto, a ukupan izvoz 9,8 miliona eura ili 29,2 odsto i uglavnom se odnosi na svinjsko meso.

On je rekao da mjere koje preduzimaju u sektoru pčelarstva daju rezultate, pri čemu parametri koji se odnose na broj registrovanih pčelara, pčelinjih društava i godišnju proizvodnju meda pokazuju rast.

– Pod kulturom duvana ove godine zasađeno je 31,99 hektara, dok je pravo na podršku ostvarilo 57 proizvođača. Ukupan iznos podrške iznosi 31,99 hiljada eura, a uplaćene su i premije uzgajivačima duvana – kazao je Ivanović.

Ukupno 17 proizvođača iz Podgorice, Cetinja i Nikšića ostvarilo je pravo na podršku u oblasti vinogradarstva. Tokom proljeća podignuto je šest hektara vinograda, u devet vinograda uspostavljen je sistem za navodnjavanje, a deset vinogradara je nabavilo specifičnu opremu i sitnu mehanizaciju. Ukupan iznos podrške iznosi 34,74 hiljade eura.

Takođe, u proljećnom roku dostavljeno je 77 zahtjeva za podršku o sektoru voćarstva. U podizanje voćnih zasada investirala su 42 poljoprivredna proizvođača, u nabavku opreme i mehanizacije 20, dok je 15 proizvođača investiralo i u podizanje novih zasada i u nabavku opreme i mehanizacije.

Kada je riječ o maslinarstvu, kroz javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih i revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za maslinarstvo za ovu godinu u proljećnom roku 31 maslinar dostavio je zahtjeve za podršku.

– Ukupna vrijednost investicija iznosila je 31,69 hiljada eura. Iznos dodijeljene podrške iznosio je 15,88 hiljada eura, dok je isplaćena podrška za cijelu prošlu godinu iznosila 11,64 hiljade eura – podsjetio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, posađeno je 1,61 hiljada maslina, revitalizovano 290 starih maslina, nabavljeno je 36 mašina za održavanje maslinjaka, uspostavljen je jedan sistem za navodnjavanje, u manjem broju realizovana je nabavka mreža za sakupljanje plodova masline i staklene ambalaže za pakovanje maslinovog ulja.

Kada je riječ o ribarstvu, objavljeno je šest javnih poziva. Po javnom pozivu za modernizaciju ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, prijavilo se 14 ribara. Odobrena vrijednost rekonstrukcija iznosi 258,02 hiljade eura, od čega će Ministarstvo da podrži ribare sa 115,94 hiljade eura.