Porto Novi
DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

APEL GRAĐANIMA DA DAJU KRV: Potrebne sve grupe

alg-blood-donation-jpgZavod za transfuziju krvi i dalje nema dovoljno zaliha krvi. Nijedna operacija nije odgođena, ali iz Zavoda apeluju na građane da daju krv.

Specijalista transfuziolog Tamara Šćepanović kazala je da Zavod za transfuziju krvi Crne Gore u posljednjih nekoliko sedmica raspolaže sa smanjenim zalihama krvi. To je, kako je pojasnila, problem jer su u ljetnjim mjesecima potrebe za krvlju povećane zbog priliva velikog broja turista, češćih saobraćajnih i drugih nezgoda.

– Sezonskoj nestašici krvi doprinosi period godišnjih odmora kada bilježimo manji odziv dobrovoljnih davalaca krvi. Naše procjene su bile da je postojala opasnost da dođe do odgađanja redovih operativnih programa i da bi onda postojeće zalihe krvi upotrijebili za liječenje samo vitalno ugroženih pacijenata i zato smo uputili apel građanima da daju krv. Do sada nijedna operacija nije odgođena zbog nestašice krvi i mi u Zavodu se nadamo da do toga neće ni doći – kazala je Šćepanović za Radio Antena M.

Iz Zavoda su prije nekoliko dana pozvali građane da daju krv kako bi se problem prevazišao.

– Samo nakon dva dana od objavljivanja saopštenja imali smo izvanredan odziv građana širom zemlje, u Podgorici je preko stotinu ljudi doniralo krv i još toliko u organizacionim djelovima Zavoda širom Crne Gore. Rezerve krvi su sada neznatno poboljšane i nadam se da će tokom čitavog avgusta odziv građana biti na visokom nivou – dodala je Šćepanović.

Ona takođe pojašnjava da su i ranije u ovom periodu rezerve krvi bile smanjene.

– Ove godine je taj problem međutim izraženiji jer smo osim obezbjedjivanja krvi za veliki broj urgentnih stanja ove godine u obavezi da obezbijedimo krv za pacijente u sklopu redovnih operativnih programa koji se izvode u Kliničkom centru, a u cilju smanjenja listi čekanja. Tu prije svega mislim na ortopedske i kardio hirurške pacijente čije liječenje zahtijeva primanje velikog broja jedinica krvi. Neophodne su sve krvne grupe a trenutno je najizraženiji deficit negativnih krvnih grupa – naglasila je Šćepanović.

Građani krv mogu dati u novoj zgradi Zavoda za transfuziju krvi CG, ulica Džona Džeksona bb, u krugu Kliničkog centra, svakog radnog dana od 7 do 15 sati. Takođe krv se može dati u svim gradovima u zemlji, gdje zavod ima svoj organizacioni dio čije se prostorije nalaze u krugu opštih bolnica.

– Sve informacije građani mogu dobiti putem mail adrese [email protected] ili telefona 067 173 573 – poručila je Šćepanović.

Izvor: Antena M