Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Peticija za ukidanje povlastica crnogorskim studentima

student

U Srbiji je osvanula peticija kojom se traži ukidanje povlastica crnogorskim studentima, a podnosilac peticije podsjeća srpske studente da se dio novca koji uplaćuju za porez izdvaja za obrazovanje, piše Cdm.

-Tim novcem se plaća školarina studenata koji su upisani kao budžetski, jer i njihovo studiranje nije besplatno, već pada na teret svih građana Srbije-  ističe podnosilac peticije Miloš Hajduković.

U Srbiji, naglašava on, studira veliki broj crnogorskih studenata koji su potpuno izjednačeni sa državljanima Srbije, pa tako dobijaju mjesta na budžetu i u studentskim domovima po cijeni koju plaćaju srpski državljani.

-Tome treba stati na put i to što prije. Zar je malo što nam svakog dana odlaze obrazovani ljudi iz zemlje, već o sopstvenom trošku školujemo tuđe državljane? Zar ne radimo tako u korist svoje štete, jer oduzimamo šansu mladima iz Srbije da se obrazuju tjerajuci ih da napuste fakultet ako nisu u mogućnosti da plate školarinu ili sebi plaćaju stan-  naglašava on.

Hajduković dalje navodi da Crna Gora i Srbija više ne žive u zajedničkoj drzavi, tako da, ističe, ne mogu imati jednaka prava, već mogu studirati samo kao strani državljani i plaćati sve troškove studija i stanovanja u studentskim domovima po cijeni koja je predviđena za iste.

-Postoje brojne zloupotrebe, kao što su lažne prijave boravišta i dvojna državljanstva, i to je svima poznato. Treba smatrati domaćim studentima jedino one čiji roditelji plaćaju porez na teritoriji Srbije i završili su srednju školu u Srbiji ili su pohađali nastavu na srpskom jeziku (kao što je slučaj sa Republikom Srpskom)- kazao je on.

Nalašava da crnogorski studenti koji su pohađali nastavu na crnogorskom jeziku, prije studija u Srbiji, moraju polagati test znanja srpskog jezika kao službenog uz obavezno prethodno pohađanje kursa.

-Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica? Probudimo se i organizujmo! Plaćanjem poreza imamo pravo da tražimo da se tim novcem raspolaže savjesno i na korist zemlje u kojoj živimo- poručuje Hajduković.