ART PREPORUKA

IVANOVA KORITA: Danas počinje Ljetnji kamp za kamernu muziku

 

PLAKAT - Ljetnji kamp za kamernu muzikuLjetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015. počinje danas i trajaće do  15. avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko-edukativnom centru ,,Lovćen”.
Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede tri završna javna koncerta: 14. avgusta, Ministarstvo kulture, Cetinje – 20 sati, 15. avgusta, KIC „Budo Tomović“, Podgorica – 20 sati i 16. avgusta, koncert profesora Muzej grada Perasta – 20:30 sati. Ulaz je besplatan.

Ovo je jedinstveni projekat koji afirmiše sviranje kamerne muzike i podstiče razvoj kamernih ansambala u našoj sredini. Okuplja polaznike različitih generacija iz zemlje i inostranstva, a većinom mlade muzičare iz Crne Gore kojima je ovaj projekat prvenstveno i namijenjen. Rad na programu kreira tim iskusnih profesora, uglednih umjetnika iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Završnica projekta podrazumijeva javne koncerte koji će obogatiti muzičko iskustvo polaznika kampa, kao i koncertnu ponudu u Podgorici, Cetinju i Perastu.
Više od 60 učesnika učestvovaće u izvođenju muzičkog programa koji se sastoji od djela barokne do moderne muzike.
Program se odnosi na sviranje u standarnim i nestandarnim kamernim ansamblima (dua, trija, kvarteti, kvinteti…) i kamernom gudačkom orkestru.
Mentori za kamerne ansamble su Tatjana Prelević, pijanistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru; Aleksandar Latković, profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju, prvi violončelista Beogradske filharmonije; Žana Lekić, flautistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju; članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: violinista Marko Simović, violistkinja Vladislava Drašković i violončelista Vladimir Drobnjak; Veljko Klenkovski, prvi klarinetista Beogradske filharmonije; Nadica Ristić, oboistkinja i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić” i Muzičkoj školi u Tivtu.
Kamerni orkestar vodiće njemački dirigent Thomas Posth, profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Koncert-majstor orkestra je Marko Simović.
Ljetnji kamp za kamernu muziku organizuje Kulturno-informativni centar ,,Budo Tomović” kroz svoj redovni program rada, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore i sponzora Ambasade Savezne Republike Njemačke i Fondacije Petrović Njegoš.

Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura, flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori.

 

kud duga