ART PREPORUKA

DUBAI: Grad ekscentričnosti i luksuza (foto-galerija)

AD-Dubai-City-Eccentricities-15Dubai je po mnogo čemu fascinantan. On je grad ekscentričnosti i luksuza. Čini se da ništa u njemu nije nemoguće. Možete tako da skijate, iako tamo ne pada snijeg, na ulicama i u domovima vidjećete koliko stanovnici vole životinje, jer upravo na tim mjestima srešćete lavove i ostale divlje životinje, a tu su još za opuštanje vožnja kroz pustinju i tereni za golf.

Ras al Kor je prirodni rezervat za životinje kojih ima 266 različitih vrsta i 47 vrsta biljaka.

Pogled na građevine oduzima dah. Burdž Kalifa najviša je zgrada na svijetu. Ima 828 metara i 163 sprata, pa tako kada kažete ,,na sedmom sam nebu”, u Dubaiju vi zaista jeste na sedmom nebu, jer, kako vidite na slikama, zgrade sežu u neslućene visine.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata bila je efikasna i po pitanju zaštite građana i turista koji posjete zemlju, pa su tako ulicama Dubaija 2013. godine kružili policijski automobili marke ,,lamborgini aventador” koji su dostizali brzinu 349 kilometara na sat.

Na ulicama Dubaija možete vidjeti i pozlaćene automobile, bankomate, mobilne telefone, ali i kamilu kako odmara na parkingu između automobila.

U slajdšou prikazana je fotografija kako je Dubai izgledao 1990. godine. Ukratko, bio je ogromna pustinja gdje su se jedva nazirale zgrade. Sada, zahvaljujući ljubavi prema gradu, volji i umijeću onih u čijim rukama je novac, posjetioci i žitelji imaju priliku da uživaju u pravim njegovim čarima.

B.R.

Foto: Architecture and design

This slideshow requires JavaScript.

kud duga