Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: ,,Ledova” piletina povučena zbog salmonele

Ledo_usitnjeno_piletina_LedoMinistarstvo poljoprivrede Hrvatske objavilo je da se sa tržišta povlači ,,Ledo Pileće meso” usitnjeno, 500 grama, zamrznuti proizvod, s datumom zamrzavanja 11. maja 2015. i rokom upotrebe do 10. juna 2016., jer je u mesu pronađena bakterija iz roda salmonela.

Proizvođač kontaminiranog pilećeg mesa je firma ,,,Mesfino” iz Čazme, a ,,Ledo” se navodi kao distributer proizvoda, prenosi Hina.
Putem HR RASFF sistema primljeno je obavještenje od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravlja Hrvatske o nalazu bakterija iz roda salmonella spp. u zamrznutom usitnjenom pilećem mesu (prisutnost u 25 g).
– Mikrobiološkom analizom pretraženog proizvoda, utvrđeno je da on ne zadovoljava Uredbu Evropske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Tačka 1.5., u skladu s kojim Salmonella spp. mora biti odsutna u mljevenom mesu i mesnim pripravcima od mesa peradi stavljenima na tržište tokom njihovog roka trajanja – stoji u upozorenju Ministarstva poljoprivrede, uz dodatak da dovoljna termička obrada hrane deaktivira uzročnika.
Povlačenje pomenutog proizvoda s tržišta naredila je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Hrvatske.

Izvor: Hina