ART SLAJDER

HERCEG NOVI: Velika zlatna mimoza za film ,,Takva su pravila”

velika zlatna mimoza

Gran pri – Velika zlatna mimoza 29. HFF Montenegro film festivala večeras će na Kanli Kuli biti dodjeljen filmu „Takva su pravila” reditelja Ognjena Sviličića.

To je jednoglasna odluka žirija u sastavu: predsjednika Iv Boasea, kao i članova Gorana Markovića i Draška Đurovića.

– U ovom filmu su postignute veoma snažne emocije uz upotrebu minimalističkih kreativnih sredstava – navedeno je u obrazloženju žirija, prenosi Radio Jadran.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljuje se rediteljki Ivoni Juka za film „Ti mene voliš” koja je, kako se navodi, “uspjela da uskladi veoma komplikovanu filmsku strukturu s mnoštvom likova i kreativnom upotrebom filmskog vremena”.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu pripala je Emiru Hadžihafisbegoviću za film „Takva su pravila”, jer je „ulogu oca odigrao impresivno i krajnje neobično, noseći ovu potresnu priču na svojim leđima”.

Žiri dodjeljuje Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu Ariane Lebed za film „Otok ljubavi” jer je „veoma zahtjevnu ulogu odigrala sa elegancijom i zadivljujućom lakoćom”.

Zlatna mimoza za scenario odlazi Ognjenu Sviličiću za film „Takva su pravila”, zato što je „autor izuzetno jednostavne i potresne priče, koja izaziva snažna osjećanja i prepoznavanje problema u bilo kojoj sredini.”

Zlatnu mimozu za kameru žiri dodeljuje Milanu Tvrdišiću za film „ Bićemo prvaci sveta” zato što je „estetiziranom upotrebom svjetla i boje uspješno dočarao prošla vremena”.

Specijalno priznanje dodjeljuje se Vuku Ršumoviću za rad sa naturščicima u filmu „Ničije dete”. Specijalno priznanje za kreativnu upotrebu slike pripalo je Petru Popoviću za film „Travelator”. Nagrada „Živko Nikolić” odlazi Milanu Karadžiću za film „Gorčilo”.

Predsjednik žirija Iv Boase izrazio je zadovoljstvo što je rad žirija protekao plodotvorno, u prijateljskoj atmosferi, a odluke bile jednoglasne. On je poručio da će svi nagrađeni filmovi biti prikazani u Palasu u Parizu, gdje će francuska publika, koja, kako je istakao, nema često priliku da odgleda filmove sa Balkana, vidjeti filmove odličnog kvaliteta sa ovog područja.

Zlatna mimoza dokumentarnom filmu ,,Jar”

Prva nagrada „Zlatna mimoza” u dokumentarnoj selekciji 29. HFF Montenegro film festivala pripala je filmu “Jar” reditelja Simon Gijara.

-Film ‘Jar’ nam je ponudio interesantan i inovativan pristup temi i ideji. Do sada smo ovakve priče najčešće imali prilike da gledamo kroz niz stereotipa. Reditelj je lucidno zaobišao umorna i izmučena lica i tijela ljudi koji se bave svakodnevnim i cjelodnevnim traženjem i iskopavanjem zlata iz rudnika u Burkini Faso, nudeći nam dopadljiviji i svakako čvršći koncept kada je vizuelna umjetnost u pitanju. Suština ovog filma i njegov kvalitet nalazi se upravo u snažnom filmskom jeziku koji nam je ispričao priču bez riječi, bez suvišnih objašnjenja, previše nepotrebnih ili nepromiljenih kadrova, bez neočekivanih skokova u ritmu…Kao gledaoci dobili smo neku vrste vizuelne poezije koja je uspjela da nenametljivo spoji sve filmske segmente- navodi se u obrazloženju žirija za ovaj film besprekorne estetike.

Žiri u sastavu Semra Gizel Korver (predsjednica) i članovi Viktor Orosko Ramirez i Stefan Bošković nagradio je i film “Zelena zmija” Beni Jeberg.

“-‘Zelena zmija’ je nevjerovatno specifičan film, koji problem alkoholizma prikazuje na neobičan način. Prije svega ovo je veoma duhovit film, iako se bavi veoma mračnim stanjima ljudske svijesti. U trenucima je veoma zabavan, pogotovo kada se bavi inspiracijom koju alkohol možda donosi, a u sljedećim trenucima jako potresan-  piše u obrazloženju.

Treća nagrada pripala je filmu “Svaki dan, svaki dan” Rem Karslija.

-Film ‘Svaki dan svaki dan’ se bavi svakodnevicom zarobljene familije u ratnim okolnostima. Već smo viđali mnogo filmova koji se bave sličnom ili istom temom, ali ovaj se razlikuje zbog nekakve sirove realnosti koju je kamera uspjela da uhvati iz unutrašnjosti ove porodice i prenese je na gledaoca. Ovaj film produkciono, tehnički i vizuelno možda zaostaje za nekim filmovima, ali njegova namjera i iskrenost su zapravo ovog puta mnogo iznad svih tih segmenata- obrazloženje je žirija dokumentarne sekcije 29. Hercegnovskog filmskog festivala.

Najbolji studentski film: “Devet dana”

Žiri selekcije studentskog filma koji je radio u sastavu: Senad Šahmanović, predsjednik, Sanja Nikolić i Irfan Avdić, jednoglasno je odlučio da Grand Priks za najbolji studnetski film bude dodijeljen filmu „Devet dana”, u režiji Strahinje Savića.

– ‘Devet dana’ je film koji se kroz odnos bake i unuka bavi sukobom generacija, problemom starosti i otuđenosti modernog čovjeka. Minimalnim sredstvima, preciznom režijom i dramaturgijom reditelj uspijeva da izgradi likove i odnos. Zreo pristup, iskrenost i plemenitost čine ovaj film posebnim- istaknuto je u obrazloženju žirija.

Specijalna nagrada za osoben autorski stil dodjeljuje se filmu „If I had it my way I would never leave”, u režiji Marka Grbe Sing.

-Film se na vrlo vješt način bavi ozbiljnim i aktuelnim problemom emigranata, izbjegavajući klišee i stereotipe. Duboko promišljenje, zaokružen rediteljski stil i upečatljiv vizuelni izraz izdvajaju reditelja kao izgrađenog filmskog stvaraoca-  kaže žiri.

Nagrada “Milan Žmukić” uručena Mladenu Neleviću

Direkcija FFHN-MFF i Centar film iz Beograda, producentska kuća koja je obilježila istoriju jugoslovenske kinematografije, a od samog početka stoji uz ovaj festival, dodijelili su posebnu nagradu nazvanu po osnivaču Festivala, Milanu Žmukiću pozorišnom i filmskom glumcu, Mladenu Neleviću.

-To je glumac posebne boje glumačkog izraza, podjednako predan njegovim likovima bez obzira da li je u pitanju glavna uloga ili epizoda, vrhunski profesionalac, prisutan je na Kanli kuli od samog početka festivala. Prvenstveno kao glumac, ali i kao čovjek koji je svoje estetičke sudove javno prezentovao i kao član žirija, Mladen Nelević je učinio mnogo za afirmaciju hercegnovskog festivala, ali i crnogogorske kinematografije u cjelini. Mladen Nelević je drugar i laf, onaj koji se u javnosti ne gura u prve planove, tihi saradnik koji svoju energiju čuva za scenu i filmski kadar-  navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu Centar filma, sliku, rad akademskog slikara Ljubisava Milunovića, Neleviću je sinoć Slobodan Vukšić, predstavnik Centar filma i dugogodišnji član direkcije Festivala. Nagradu Direkcije festivala, statuetu, rad akadenskog vajara Nikole Kosića, predao je Zoran Živković, poslovni direktor Festivala.

Inače, Milan Žmukić, Novljanin, jedan je od najznačajnijih filmskih i pozorišnih producenata, u nekada moćnoj jugoslovenskoj filmskoj produkciji, bio je dugogodišnji direktor Centar filma, operativni direktor Bitefa, Ateljea 212, a njegovom energijom i umijećem, prije 29 godina počeo je ovaj festival, tada nazvan Jugoslovenski festival filmske režije. U znak poštovanja prema Milanu Žmukiću, a kao podstrek stvaraocima koji su svojim angažmanom doprinijeli razvoju festivala, od 1997. dodijeljuje se ova nagrada.

Perović: Festivalu treba novi duh

Selektor dokumentarne sekcije 29. HFF Montenegro film festival, Vladimir Perović, osvrćući se na pet godina njegovanja dokumentarnog filma u Herceg Novom, izrazio je zadovoljstvo zbog odnjegovane publike. Ipak, on je i sjetan zbog toga što, kako je kazao, Filmski festival mora da pretrpi i pretres i promjene.

-Opština i država kao finansijeri moraju mnogo ozbiljnije da shvate svoj posao i finansije ne smiju pristizati kao do sada u zadnji čas, ili nakon što zadnji čas prođe. Došlo je vrijeme za novi duh i dah. Posebno što idemo u susret 30. jubilarnom izdanju. Ukoliko promjena ne bude, treba promijeniti ili mene, ili opštinu, ili državu-  poručio je Perović.

Izvor: Radio Jadran

kud duga