PREPORUKA ZDRAVLJE

ASTMA KOD DJECE: Rizik nastaje u majčinom stomaku

slika

Studija objavljena u Torontu prošle nedjelje povezuje dijagnozu astme s ekološkim uticajima tokom trudnoće i ranog djetinjstva.

Glavni autor studije, epidemiolog Ketan Shankardass, izjavio je kako je zaista moguće predvidjeti pojavu i razvoj astme kod određene djece i to na temelju izloženosti zagađenog vazduha. Zagađen vazduh tako može uticati na bebu već u majčinom stomaku.

U istraživanju su uzeti u obzir podaci o tome  gdje su djeca živjela u mladosti, ali i gdje su majke živjele u trudnoći. Astmatična djeca uglavnom su se rađala u zagađenijim dijelovima gradova, a to je vjerovatno ostavilo traga, jer se kod neke djece astma pojavila tek u petoj ili šestoj godini života. Zagađenje, blizina raznih pogona i ostali izvori zagađenja zaista mogu biti uzročnici astme kod djeteta.

Iako su mnogi sumnjali da izloženost u ranoj mladosti, nekoliko godina kasnije može dovesti do astme, Shankardass je izjavio kako su ljudi sumnjičavi zato što se astma ne pojavljuje odmah. Kada se zarazite nekim virusom ili prehladite, bolest je vidljiva odmah, međutim astma se može pojaviti i nekoliko godina kasnije, pa je upravo to otežavalo otkrivanje pravog uzroka.

Ovo je još jedan dokaz kako utičete na djetetovo zdravlje već u materici. Nadamo se da će ovakve vrste studija podstaknuti društvene promjene i dovesti do smanjenja zagađenosti.

Izvor: Index.hr