MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Merilin Monro umrla prije 53 godine

merilinkaDanas se u svijetu obilježava 53 godine od smrti glumice Merilin Monro.

Zvanična priča kaže da je pronađena mrtva u krevetu u svojoj kući u Brentvudu, u noći između 4. i 5. avgusta 1962. Ležala je potrbuške na krevetu svoje spavaće sobe, naga, licem zabijenim u čaršave, a pored nje nalazilo se 15 bočica s medikamentima.

Toksikološki izveštaj kojeg je potpisao doktor Tiodor Karfej, pokazao je da je u njenoj krvi bila zapanjujuće velika količina ,,nembutala“ (oko 50 kapsula) i hloralnog hidrata (oko 20 tableta).

Nezvanično, uvijek su se provlačili intrigantni podaci da je posredi nešto drugo, pa čak je bilo govora da je ubistvo bilo naručeno od Kenedijevih. To sve poduprli su lažni iskazi osoba koje su bile prisutne u domu Monro te kobne večeri.

Onda je u aprilu ove godine stiglo priznanje koje je dodatno podgrijalo vatru.

Bivši plaćeni ubica CIA Normand Hodžis imao je 78 godina i ležao je u bolničkom krevetu.

Kazao je da je Monro postala prijetnja za bezbjednost SAD i morala je biti eliminisana, jer CIA je imala dokaze da je spavala sa Fidelom Kastrom i sa Kenedijem.

– Moj komandujući Džimi Hejvort rekao mi je da ona mora da umre, a da to treba da izgleda kao samoubistvo ili predoziranje ljekovima. Nikada prije toga nijesam ubio ženu, ali prihvatio sam naređenje. To sam učinio za Ameriku! Mogla je da prenese povjerljive informacije komunistima, a to nijesmo smjeli da dozvolimo! Ona je morala da umre, a ja sam samo obavio svoju dužnost – priznao je tada Hodžis.

On se prisjetio da je ušao u njenu sobu dok je spavala i ubrizgao joj velku dozu hloral-hidrata koji je jak sedativ, pomiješanog sa ,,nembutalom“, kratkodejstvujućim barbituratom, što je glumicu u momentu usmrtilo.

Zanimljivosti

Merilin Monro nije bila ona vrste plavuše o kakvim se obično govori u vicevima, ali igrala je takve, a to joj je oduvijek smetalo.

Evo nekoliko dokaza koji to potkrepljuju i još mnogo drugih zanimljivih detalja.

  1. Studirala je književnost na UCLA.
  2. Imala je u kućnoj biblioteci više od 400 knjiga, među kojima djela Dostojevskog, Selindžera, Šoa, Vulf, Tolstoja, Vitmana, Miltona, Kitsa, Tvena, Džojsa, Hemingveja i Keruaka.
  3. Podvrgla se psihoanalizi, a fotografiju koju joj je Albert Ajnštajn potpisao sa ,,Merilin, sa poštovanjem, ljubavlju i zahvalnošću” držala je kao najveću dragocjenost.
  4. Od slikara omiljeni su joj bili Goja, El Greko, Pikaso, Mikelanđelo i Botičeli.
  5. Voljela je da sluša muziku Betovena, Mocarta, Luisa Armstronga, a na dan smrti u domu su se čule pjesme Frenka Sinatre. Knjige, pak, koje je čitala u vrijeme smrti su ,,Kako ubiti pticu rugalicu” Harper Li i ,,Kapetan Njumen MD” Lea Roština koja je govorila o životu psihijatra Monro Ralfa Grinsona.
  6. Interesantno da je u djetinjstvu imala psa Tipija, što je i ime kučenceta iz njenog posljednjeg filma ,,Nešto mora da se da”.
  7. Godine 1946. potpisala je ugovor sa ,,Foksom” za nedjeljnu platu od 125 dolara. Njena zarada, međutim, za posljednji film bila je 100,000 dolara, što je opet, kako kažu, malo u odnosu na one Džejn Rasel i Dina Martina koji je zarađivao 500,000 po ostvarenju. To je sve razriješeno samo četiri dana pred smrt – dobila je milionski ugovor od ,,Tventi senturi Foksa”. Uloga Holi Golajtli koja je proslavila Odri Hepbern u filmu ,,Doručak kod Tifanija” bila je planirana upravo za Merilin Monro. Merilin je bila prvi izbor da glumi Holi nikoga drugog do scenariste i pisca Trumana Kapota. Bila je prvi izbor i Žan-Pol Sartra za ulogu u filmu ,,Frojd”.
  8. Vjerovali ili ne, teško je pamtila tekst, pa joj je tako trebalo 60 puta da ponovi scenu ,,It’s me, Sugar” u ,,Neki to vole vruće”.
  9. Ironija je da je Merilin 1949. godine bila plaćena 50 dolara kako bi pozirala za prvi broj naslovnice ,,Plejboja”, a da je Hju Hefner kasnije istu tu fotografiju kupio za 500 dolara.
    marilynplayboy-xlarge
  10. Imala je mnoga imena. Rođena je kao Norma Džini Mortenson, krštena kao Norma Džini Bejker, bavila se modom pod imenima Džin Norman i Mona Monro, željela je da joj filmsko ime bude Džin Ader, na recepciju hotela prijavljivala se pod imenom Zelda Zonk, a u psihijatrijsku kliniku kao Fej Miler. U dokumentaciji njeno ime prvi put kao Merilin Monro pojavljuje se u martu 1956. godine.
  11. Prije nego što joj je majka Gledis završila u psihijatrijskog bolnici, Merilin je promijenila 11 usvojitelja.
  12. Postala je sljedbenica hrišćanske nauke u 18. godini, potom je interesovala alternativna nauka poput antroposofije, a onda je prešla u judaizam 1956. prije braka sa piscem Arturom Milerom.
    monroedimaggio-xlarge
  13. Tokom dvadeset godina poslije smrti nekadašnji suprug, bejzbol igrač Džo Dimađio slao je cvijeće na grob tri puta sedmično. U vrijeme smrti govorilo se o tome da će se Dimađio i Monro ponovo se vjenčati. Tada su provodili dane zajedno čitajući poeziju.
  14. Kao što mnogi znaju, Merilin je prvi brak ostvarila kada je imala 16 godina. Izabranik je bio Džejms Doerti. Ali, manje je možda poznato da je Doerti kasnije postao detektiv u LAPD i da mu je supruga zabranjivala da gleda sve filmove u kojima se pojavljivala Merilin Monro.
    marilynhusband-xlarge
  15. Merilin je, vjerovali ili ne, izbjeljivala kožu hormonskom kremom. Godine 1950. njen agent Džon Hajd platio joj je dvije plastične operacije – ugradila je implant u bradu i preoblikovala je meku hrskavicu na vrhu nosa.
  16. Voljela je jogu, pa je išla kod iste žene kod koje su bile Greta Garbo i Glorija Svonson, Indre Devi.
  17. Ovo ste sigurno već čuli, ali valja i ovdje ponoviti da je Merilin Monro bila ta koja je obezbijedila pjevačici Eli Ficdžerald prvi nastup u Los Anđelesu. Naime, 1955. godine stupilo je na snagu pravilo da nijedan tamnoputi čovjek ne može ući u bar gdje su bjelci. E, Merilin je u to vrijeme otišla vlasniku kluba u Los Anđelesu, kazala mu da ako Ela nastupi tu sjedjeće u prvom redu. Tako je i bilo.
  18. Pozorišni komad Artura Milera ,,After the Fall” govori o njegovom braku sa Merilin. Drugi scenarista Džejms Boldvin dao je otkaz tokom pisanja, jer je smatrao da je Miler lik Megi portretisao na okrutan način.
  19. Bila je i izvrsna kuvarica, poznata po svojim bujabezima. Kada su novinari ,,New York Times”-a pokušali da naprave recept za sos bili su iznenađeni kako je kompleksan, pa im je trebalo dva sata da ga izrade.
  20. Imala je problema sa mucanjem kroz odrastanje i kao tinejdžerka. To se kasnije izgubilo, ali zbog stresa ponovo se vratilo tokom snimanja posljednjeg filma.

B.R.