PREPORUKA ZDRAVLJE

INTENZIVNO VJEŽBANJE: Je li nam nekoliko minuta stvarno dovoljno?

intenzivno vjezbanjeVisoko-intenzivni intervalni treninzi možda će zauvijek zamijeniti džogiranje.

Ako vam je do sada to što ste jako zauzeti tokom dana bilo izvinjenje što ne vježbate i ne možete postati fit, od sad ona više, nažalost, ne vrijedi. The New York Times nedavno je lansirao aplikaciju za sedmominutno vježbanje, a izrađena je na temelju istraživanja o prednostima visoko-intenzivnih intervalnih treninga (HIIT).

U laboratoriju za ljudske potencijale na Univerzitetu Viskonsin-La Cros su dokazali da intenzivnim vježbanjem 20 minuta na dan možete izgubiti čak i do 15 kalorija u minutu – što je dvostruko više nego kod na primjer dugog trčanja.
Obično, HIIT uključuje 60 sekundi vježbanja do maksimuma vaših mogućnosti, zatim 60 sekundi odmora, a takav redoslijed ponavlja se 20 minuta, prenosi Guardian. Maksimum vaših mogućnosti obično je od 80 do 90 odsto maksimuma otkucaja vašeg srca. Ako želite da ga izračunate otprilike, možete oduzeti svoje godine od broja 220, ali ako želite precizniji rezultat, najbolje je izračunati nivo percipiranog napora.
Čini se opasno, ali zapravo djeluje dobro na organizam
Ako vam broj šest označava blagi napor, odnosno napor koji osjećate kad mirno sjedite na klupi, a broj 20 veliki napor, odnosno kad osjećate da više ne možete normalno disati, ne bi trebalo da idete dalje od 18. Visoko-intenzivne intervalne treninge možete odrađivati na biciklu, trčeći, plivajući, trčeći po stepenicama ili u teretani, a postavlja se pitanje je li takav trening zaista uspio da zamijeni ležerno džogiranje na koje smo navikli.

I iako se ovako naglo kretanje s intenzivnim vježbanjem može učiniti jako opasnim, istraživanja na Univerzitetu sprovedena su i na gojaznim osobama, kao i onima koji se do tada nisu bavili apsolutno nikakvom fizičkom aktivnošću. HIIT ustvari dokazano poboljšava nivo glukoze u krvi, a kod nekih je ispitanika koji su imali problema sa srcem došlo čak i do poboljšanja zdravstvenog stanja.
Takođe, ovakav način treninga, kao što je nedavno i dokazano, odgovara i osobama koje pate od artritisa. Ali, treba uzeti u obzir da su sve ove studije sprovedene pod ljekarskim nadzorom te bi svi oni koji u porodici imaju istorijat srčanih bolesti, ili sami boluju od neke, prije kretanja s intenzivnim treninzima trebalo da potraže savjet izabranog doktora.
Kako izvoditi trening pravilno
Profesorica kineziologije na Univerzitetu Mekmaster Morin Mekdonald kaže da nikako ne bi trebalo da idemo iz intenzivnog minutnog vježbanja u intenzivno minutno mirovanje te da bi trebalo lagano da se krećemo (ili bar lagano da pomičemo noge) u svakoj pauzi. To će nam pomoći da između vježbi ne osjećamo vrtoglavicu, tvrdi ona. Takođe preporuča ovakve intenzivne 20-minutne vježbe dva puta sedmično i dodaje da veliki broj ljudi više uživa u ovakvom režimu nego bilo kojem drugom.
Isto tako stručnjaci s Američkog fakulteta za sportsku medicinu tvrde da uz ovakav intenzivni način vježbanja (HIIT) i nakon što smo odradili trening gubimo puno više kalorija nego nakon tradicionalnog vježbanja. I nakon svega ovoga možemo zaključiti da je ovaj kratki, a ujedno zabavniji način vježbanja, kojim još uz to gubimo više kalorija, zaista pun pogodak. Međutim, svakako ne bi trebalo da idemo preko svojih granica i prije početka ovakvog programa preporučuje se da se potraži savjet ljekara.

Izvor: Telegram.hr