DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Od danas snimci glavnog grada na Google Earth-u

cg googleSnimci Podgorice dostupni su od danas putem sajta Google Earth, rezultat je saradnje između Ministarstva održivog razvoja i turizma i kompanije Aerodata International Surveys iz Belgije.

U septembru 2014. godine izvršeno je snimanje teritorije glavnog grada Podgorice iz aviona, u zahvatu od 80 kilometara kvadratnih u 3D rezoluciji.

– Pomoću ove aplikacije moguće je istraživati Podgoricu iz bilo kojeg mjesta na zemlji. Aplikacija daje izuzetno bogat i detaljan prikaz panorame i objekata, sa mogućnošću sagledavanja izgleda fasada i spratnosti objekata. U 3D rezoluciji dostupni su različiti slojevi podataka, pa između ostalog postoji mogućnost i izračunavanja razdaljine i površine objekata. Ažuriranje snimka na Google Earth-u je od značaja i u cilju pozicioniranja i promocije Crne Gore – saopšteno je iz resornog ministarstva.

cg g earth

U narednom periodu Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako su najavili, planira izradu orto-foto snimka cijele Crne Gore, koji će biti od izuzetnog značaja u procesu legalizacije neformalnih objekata, radu inspekcijskih organa i poreskih službi.Cjelokupne troškove snimanja i obrade podataka teritorije Glavnog grada Podgorice preuzela je kompanija Aerodata International Surveys.