ART PREPORUKA

NINA REDŽEPAGIĆ: Ponosna sam na film ,,Umir krvi”

Kratkometražni film Senada Šahmanovića ,,Umir krvi” imaće  crnogorsku premijeru večeras u 21 sat na hercegnovskoj Kanli kuli u okviru Montenegro film festivala.

Nina Redzepagić

Nina Redžepagić

– Veoma sam ponosna na film ,,Umir krvi”, kako na umjetnički kvalitet, tako i na sve članove ekipe koji su radili na njemu. Vjerujem da se publika uvijek obraduje svakom crnogorskom filmskom ostvarenju, uzimajući u obzir teške uslove u kojima film u Crnoj Gori nastaje. Naša očekivanja su uvijek velika i sigurna sam da će se i publici hercegnovskog festivala film dopasti kao što se dopao i internacionalnoj publici tokom festivala na kojima se prikazivao – rekla je za MNE magazin vlasnica i PR producentske kuće OR iz Podgorice Nina Redžepagić.

A koliko se ovo ostvarenje dopalo internacionalnoj publici, govore nagrade za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banjaluci i priznanje za najbolji pič projekat na na internacionalnom PRI festivalu u Prištini.

Pitali smo Redžepagić i kakve su šanse da ovo ostvarenje bude nominovano za Oskara u kategoriji za kratki film.

– Vjerujem da nijedan životni, kao ni poslovni uspjeh, bez jasnih ciljeva i velikih želja nije ostvariv. Naš film ,,Umir krvi”  uvršten je u glavni takmičarski program od prijavljenih 3.000 filmova i ,,u igri” je  za glavnu nagradu od 10.000 eura i nominaciju za Oskara za kratki igrani film. Već nas je obradovala ova fantastična vijest, a kandidatura za Oskara bila bi  izuzetna motivacija za sve nas koji smo radili na filmu, posebno za reditelja Senada Šahmanovića. Izuzetno sam zadovoljna što je i scenario djelo jednog crnogorskog autora – Stefana Boškovića – ističe Redžepagić.

Što se tiče daljeg filmskog života ovog ostvarenja Senada Šahmanovića, biće nastavljen  na Međunarodnom festivalu kratkog igranog i dokumentarnog filma ,,Doku Festu” u Prizrenu, ,,Odenze film festivalu” u Danskoj i na festivalu u Grčkoj.

– U planu je bogat festivalski nastavak. Danijela Radulović, jedna od producentkinja filma, aktivno radi na što većoj zastupljenosti filma na festivalskim izdanjima.  ,,Umir krvi” je do sada prikazan i na festivalima u Finskoj – Tampere Film festival, istočnoevropskog filma u Parizu, u Južnoj Koreji – BusanShort Film Festival i u Tirani – pojašnjava naša sagovornica.

umir krvi

Scena iz filma

Riječ o filmu

Film ,,Umir krvi” podržalo je  Ministarstvo kulture Crne Gore na konkursu 2013. godine. Rađen je produkciji OR iz Podgorice i cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti.  Dio je projekta ,,Identitet” ministarstava nauke i kulture Crne Gore, a u koprodukciji ,,Cinnamon producentske kuće” iz Beograda.

,,Umir krvi” je film stanja, velikih procjena i još većih odluka u malom selu koje je oivičeno nedodirnutim običajima i odnosom prema tradiciji. Priča prati život supružnika Draga i Perse koji su prije deset godina ostali bez sina. Njihov plan izlažirane Dragove smrti i odglumljene sahrane će dovesti ubicu njihovog sina u selo nakon jedne decenije skrivanja i straha od osvete. Drago sakriven u vodenici uz Persinu pomoć planira izvršenje konačne osvete, ali višemjesečna samoća počinje da utiče na njegovu do tada čvrstu odluku.

Režiser je Senad Šahmanović, scenario je pisao Stefan Bošković, dok je direktor fotografije Daniel Mateić. Montažu je radio Vladimir Radovanović. Uloge tumače Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Miroslav Vujnović.

Producenti su Danijela Radulović, Nina Redžepagić i Edin Jašarović, a koproducent je Ivica Vidano.

B.R.

 

kud duga