Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

LJETNJI VODIČ: Najbolji deserti u 25 zemalja svijeta

Tradicionalni deserti, bez kojih mnogi ne mogu zamisliti obrok razlikuju se od države do države. Negdje su to sočni kolači s puno krema i čokolade, a negdje su to lagani, voćni deserti. Ovih 25 deserta kojima se u pojedinim državama završava ručak ili večera ujedno su i dobar vodič koji pokazuje šta sladokusci mogu očekivati kad negdje putuju.

Krem brule

krem bruleOvo je najpopularniji desert u Francuskoj. To je ukusima bogata krema od karamele, koja se poslužuje na razne načine.

Dadar gulung

dadar gulung

U Indoneziji dadar znači palačinka, a gulung znači nešto zamotati. Ovaj je desert popularan na indonezijskom otoku Javi, a radi se o palačinkama napravljenim od listova ,,neobičnog drveta” (pandanus) punjene kokosovim brašnom.

Pita od jabuka

pita od jabuka

Nema ništa ,,američkije” od pite od jabuka. Poslužuje se sa sladoledom, šlagom ili nekim kremom.

Baklava

baklava

Baklava nam nije nepoznata. To je jedan od zaštitnih znakova Turske, koji se odavno ne pravi isključivo od oraha i samo u obliku romba.

Sladoled, odnosno ,,gelato”

sladoled

Italijanski sladoled smatra se jednim od najboljih na svijetu i desert je koji se nudi u gotovo svakom restoranu. Tajna italijanskog sladoleda je u tome što je posebno kremast, za razliku od sladoleda u ostatku svijeta.

Pikarones

pikarones

Ovo je peruanska verzija krofne. Ima slične sastojke kao krofna i takođe se prži u ulju, ali ima i neke dodatke koje klasična verzija nema, poput anisa i voćnog soka.

Sirniki

sirniki

Ovo su ruske palačinke koje se prave od pavlake ili svježeg sira.

Tarta de Santijago

tart de santijago

Ovaj španski kolač od badema potiče još iz srednjeg vijeka, ali do danas je ostao jedan od najpopularnijih kolača u Španiji, naročito u sjevernom djelu.

Moki

moci

Moki su kuglice od riže koje su u Japanu mogu kupiti tokom cijele godine, ali se najčešće prave za Novu godinu.

Pastelitos

pastelitos

Ovaj argentinski desert od lisnatog tijesta puni se slatkom dinjom ili slatkim krompirom i prži se u ulju.

Pita Benofi

pita banofe

Domovina ove pite je Engleska. Napravljena je od banana, kreme, karamele i čokolade.

Brigadeiros

brigaderios

Ovaj jednostavan desert se u Brazilu poslužuje za svaki praznik. Riječ je o kuglicama napravljenim  od čokolade, mlijeka i maslaca.

Zmajeva brada

zmajeva brada

Ovo nije jedini kineski desert, ali je jedan od najtradicionalnijih koji se u potpunosti pravi ručno. Izgleda kao čaura, a pravi se od šećera, sirupa od slada, kikirikija, susama i kokosa.

Belgijski vafli

belgijski vafl

Ovo ćete vidjeti na svakom koraku bilo gdje u Belgiji. Jedu se bez ičega, ali najbolji su sa prelivima ili nutelom.

Gulab jamun

gulab jamun

Na ovaj su desert Indijci najponosniji iako se može naći po cijeloj Aziji. Pravi se od tijesta sličnog krofnama, pa se umače u sirup od šećera.

Saher torta

saher

Saher torta nije nepoznata ni kod nas, kao ni u cijelom svijetu, ali je i danas najveći bečki ponos. Pravi, originalni recept još uvijek jedino znaju poslastičari hotela Saher u Beču.

Lemingtons

lamingtons

Ovo je australijska verzija čupavaca, koja se zapravo i ne razlikuje previše od čupavaca kakve pravimo kod kuće, osim što im je tijesto malo ,,sunđerastije”.

Iakgva

jakgva

Ovo su koreanski kolačići od meda, susamovog ulja i brašna.

Švarcvald torta

svarcvald

Ova torta je klasični njemački desert, pomalo dekadentno nafilovan trešnjama, likerom, kremom i čokoladom.

Skir

skir

Skir je dio islandske kuhinje već vjekovima. Sličan je jogurtu i poslužuje se hladan.

Nanaimo kocke

nanaimo kocke

Dobile su ime po gradu Nanaimu i spadaju u sam vrh popularnih deserata u Kanadi. Pravi se od vafla, kreme i čokoladnog preliva.

Koeksisters

koeksisters

Ovaj južnoafrički desert ime je dobio po nizozemskoj riječi ,,koekje”, što znači kolač. Prave se od tijesta sličnom onom za krofne i ekstremno je slatko – prži se u ulju poput krofni a potom umače u slatki sirup od šećera.

Torta Princeza

princeza torta

Ovo je višeslojna torta koja je vrlo popularna u Švedskoj. Prekrivena je debelim slojem preliva od marcipana, a ispod njega su slojeva mekanog biskvita, šlaga i kreme.

Umm Ali

um ali

Umm Ali je egipatska verzija pudinga od hleba. Pravi se od lisnatog tijesta, mlijeka, šećera, vanile, suvih grožđica i raznih vrsta orašastih plodova.

Makovnjača

makovnjaca

Nama jako dobro poznata makovnjača je u Poljskoj tradicionalni kolač koji se gotovo uvijek poslužuje za praznike.