ART PREPORUKA

STRASNA PISMA VELIKIH KNJIŽEVNIKA: Ovako se nekada pisalo o ljubavnoj čežnji

Vremena kada su se slala ljubavna pisma daleko su iza nas. Jedan od romantičnijih načina dokazivanja ili pokazivanja ljubavi danas je zamijenjen SMS-ovima i društvenim mrežama. Možda bi većini žena bilo simpatično da dobiju ljubavno pismo, ali ta je forma izjavljivanja ljubavi zamijenjenaje jednostavnijom.

Istorija je prepuna zanimljivih pisama koja se odnose upravo na izjavljivanje ljubavi.
Možda ona nijesu bila poetski sročena i ispunjena romantikom, ali postoje stare prepiske i ljubavna pisma velikih pisaca, a ta pisma pomalo su i pohotna. Možda će ona zvučati na prvu nerazumljivo i pitaćete se što je pjesnik htio reći, ali ovih sedam najzanimljivijih pisama otkrivaju erotsku maštu opisanu na način velikana književnosti.

Gistav Flober i Luiz Kole – 1846.

flober

– Prekriću te ljubavi idući puta kada te vidim, s milovanjima, sa zanosom. Želim te ispuniti sa svim užicima tijela, tako da se onesvijestiš i umreš. Želim da budeš zadivljena sa mnom i priznaš sebi da nikada nisi sanjala o takvoj ekstazi. Kada ostariš, želim da se prisjetiš tih nekoliko sati, želim da tvoje suve kosti podrhtavaju od radosti kada se tih trenutaka prisjetiš.

Henri Miler i Anez Nin – 1932.

miler– Reći ću da je ovo divlji san – ali je to san koji želim razumjeti. Spoj života i literature, ljubav je pokretač, ti sa svojom dušom kameleona daješ mi hiljadu ljubavi, uvijek usidren bez obzira na oluje, dom je tamo gdje smo mi. Jutrima nastavljamo gdje smo stali. Uskrsnuće za uskrsnućem. Ti se braniš i dobijaš bogati raznolik život za kojim žudiš; što se više braniš to me više želiš, trebaš me. Tvoj glas postaje promukao, tvoje oči crnje, tvoja krv gušća, a tvoje tijelo ispunjenije. Pohotno služanjstvo i tiranska nužnost. Okrutna više nego prije – svjesno, namjerno okrutna. Nezasitan užitak iskustva.

Čarls Bukovski i Linda King – 1972.

bukovski– Uživao sam u tvojoj tački hodanja na rukama; to me vraški napalilo… sve što radiš vraški me napali… bacanje gline suprotno stropu… kujo, crvena seksi oštrokondžo, prekrasna prekrasna ženo… stavila si nove pjesme i novu nadu i novu sreću i nove trikove u starog psa. Volim te.

Franc Kafka i Milena Jesenska – 1921.

kafka– Konstantno pokušavam da komuniciram sa nečim s čime se ne može komunicirati, objasniti neobjašnjivo, reći nešto o nečemu što osjećam u svojim kostima i što se jedino može osjetiti u ovim kostima. Praktično se ne radi ni o čemu drugom nego o strahu o kojem smo često razgovarali, ali se strah proširio po svemu, strah najvećih od najmanjih, strah, paralizirajući strah izgovaranja riječi, iako ovaj strah možda nije samo strah nego čežnja za nečim većim od svega što je strašno.

Ernest Hemingvej i Meri Velš – 1945.

hemingvej– Najdraža nestašna djevojko, idem na brod sa Pakstom, Don Andresom i Džordžijem i biću vani cijeli dan i vratiću se i biti siguran da ću pronaći pisma ili pismo. A možda ih neće biti. Ako ih neće biti onda ću biti tužan. Ali, naravno, znaš kako se nositi s tim? Preživiš do idućeg jutra. Bilo bi bolje da se pomirim s time da ih neće biti do sjutra veče i onda mi neće biti toliko loše večeras.
Piši mi, nestašna djevojko. Da je to posao koji moraš raditi, radila bi ga. Vraški je teško bez tebe i izdržaću nekako, ali fališ mi toliko da bih mogao umrijeti. Ako ti se bilo što dogodi, umro bih na isti način kao što bi umrla životinja u zoološkom vrtu da se nešto dogodi njenoj partnerki. Volim te, moja najdraža Meri i znaj da nijesam nestrpljiv. Samo sam očajan. Ernest

Džejms Džojs i Nora Barnakl – 1909.

James Joyce and Nora Barnacle on the day of their marriage in 1931– Moja ljubav prema tebi dopušta mi da se molim duhovima vječne ljepote i nježnosti koji se ogledaju u tvojim očima, ili da te bace pod mene na tvoj meki stomak – uživajući u izvrgavanju tvoje uzdignute haljine i bijelih djevojačkih gaćica i zbunjenosti tvojih zarumenjenih obraza i zamršene kose.

Oskar Vajld i Lord Alfred Daglas – 1893.

vajld– Moj dječače, tvoj sonet je prekrasan i čudo je da tvoje crvene rumene usne ne bi trebale biti ništa manje za ludilo muzike i pjesme nego za ludilo poljubaca. Tvoja nježna pozlaćena duša hoda između strasti i poezije. Znam da bi Hijankit, kojeg je Apolon ludo volio, bio ti u danima Grčke. Zašto si sam u Londonu i kada će doći u Salsberi? Nemoj ići tamo hladiti svoje ruke u sivom sumraku gotičkih stvari, dođi ovdje kada god to želiš. Lijepo je to mjesto, samo ti nedostaješ; ali idi prvo u Salsberi. Uvijek s vječnom ljubavlju, tvoj Oskar.

Izvor: Telegram.hr

kud duga