Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NE PROPUSTITE: Večeras je Plavi mjesec

A Full Moon On The Rise Against A Deep Blue Twilight Sky With Wispy Clouds And A Leafless Tree, An Abstract  Digital Composite

Večeras u 00.42 sata na nebu će se pojaviti Plavi mjesec u Vodoliji.

Jedan od najposebnijih aspekata ovog Mjeseca je taj što ga do 2018. godine nećemo ponovo vidjeti. Za mnoge od nas on je ,,znak za buđenje” iz nečega što je počelo da se događa još 2012. godine, mnogo prije nego što smo uopšte postali svjesni da smo u periodu promjene. Njegova energija bića veoma jaka zbog retrogradne Venere (koja je samo jedna od sedam planeta koje usporavaju tempo i postaju retrogradne ove nedjelje). Ovo je mjesec tranzicije.

Nebo je odlučno u tome da nas uspori. Mnogi se lako izgube u dnevnim aktivnostima, imaju osjećaj da za sve ima vremena, da će biti još šansi. Ali sada ćemo biti primorani da stanemo, osvrnemo se oko sebe sagledamo ,,širu sliku”. Sada je vrijeme da primijetimo kada smo zanemarivali istinu, kada smo odlagali. Nije lako, jer se toliko toga događa i mahom su u pitanju ,,sada ili nikada” situacije i šanse. Međutim, zbog retrogradne Venere ovo će biti period kada će se nekima dogoditi jedna od onih nevjerovatnih ljubavi.

Zašto Plavi mjesec?

Pojave u kojima Mjesec zaista poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, vrlo su rijetke, a uzrokuju ih tek vulkanske erupcije ili veoma jaki požari. Ali, ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice, npr. vulkanskog pepela, šire od talasne dužine crvene svjetlosti (0.7 mikrona). Te čestice ne propuštaju crvenu, ali propuštaju druge boje pa posmatračima sa Zemlje Mjesec izgleda doslovce plav. Česta propratna pojava u takvim slučajevima je i ljubičasto Sunce.

Termin Plavi mjesec se povezuje sa ekstra punim mjesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mjesecu, a ime i značenje dodijeljeno je zahvaljujući grešci.

U istoriji je termin „plavi mjesec“ bio korišćen za iracionalne događaje. On nije inače plav, ali zbog određenih čestica, izgleda kao da je poplaveo (ili čak dobio neku drugu boju). Recimo, veže se za strašnu erupciju vulkana Krakatoa, kada je ostrvce zbrisano sa lica zemlje. Ostao je samo jedan mali dio – Rakatu. Zbog vulkanskih čestica, te 1883. godine mjesec je stalno bio „plav“, prenosi CNN.

Grešku je 1946. godine napravio astronom-amater Džejms Pru koji je, pišući za magazin „Sky & Telescope“ naveo da „sedam puta u 19 godina bilo je i još je 13 punih mjeseca godišnje“.

– Ovo znači da imamo 11 kalendarskih mjeseci sa po jednim uštapom i jedan mjesec sa dva. Ovaj drugi u mjesecu zove se plavi mjesec – napisao je tada on.

Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. ,,Sky & Telescope” je 1999. godine priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije, a to je drugi uštap u kalendarskom mjesecu.

Ovaj fenomen događa se u prosjeku na svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se „plavi mjesec“ 1999. godine pojavio u januaru i martu, dok u februaru te godine nije bilo uštapa.

Astronomi ukazuju da „plavi mjesec“ postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tokom tog vremena mi posmatramo njegove različite faze. Tako kalendarski mjeseci, osim februara, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mesec.

blue-moon

Kakav uticaj ovo može da ima na čovjeka?

Energija punog Mjeseca može da bude dobra ako se pravilno koristi. Može da poveća nivo pozitivne energije, a može i da uzburka vaša osjećanja. Pun Mjesec je poseban dan u mjesecu kada doživljavamo kulminaciju energije. Vibracije postaju snažnije na taj dan čak i na fizičkom nivou – voda u našem tijelu postaje nemirnija. Neki ljudi ovu promjenu podnose dobro, a neki ne. Zbog toga neki mogu da osjećaju daleko više snage i entuzijazma na dan punog Mjeseca, neki mogu da osjećaju više duhovnih vibracija, neki mogu biti vrlo nadraženi i nervozni, a neki mogu da imaju problema sa spavanjem u noći punog Mjeseca.

Sve postaje snažnije na puni Mjesec. Zbog toga, zavisno od naše prirode i odlika, određeni kvaliteti postaju snažniji u nama. Ako smo u harmoniji sami sa sobom, pun Mjesec će nam donijeti mnogo pozitivnih vibracija – svemir uvijek reflektuje ono što nosimo unutar nas samih. Ali, ako smo nemirni, osjetićemo više nemira i haosa na taj dan. Naučno je dokazano da se na dan punog Mjeseca događa više iznenadnih i impulsivnih zločina – to nije slučajnost.

Zbog toga pazite o čemu razmišljate tokom tog dana – moglo bi da se ostvari. Ali, može da donese vrlo pozitivne rezultate ako koristimo afirmacije, molitve, meditaciju, pa čak i za proces iscjeljenja. Svaku energiju u svemiru možemo iskoristiti ili na konstruktivan, ili na destruktivan način – zavisi samo o nama.

Dakle, pun Mjesec sa sobom nosi ogromnu količinu energije i zato morate biti u mirnom stanju. U suprotnom, to kod vas neće proizvesti pozitivan efekt.

Sve što se događa u vašem tijelu, umu i duhu biće tokom punog Meseca pojačano. Ukoliko ste se malo naljutili, naljutićete se više. Ukoliko ste srećni, bićete još srećniji.Ova energija je izuzetno jaka i zato treba znati usmjeriti je na pravi put.

Tri savjeta kako da iskoristite energiju punog Mjeseca

Sljedeća tri feng šui savjeta će vam pomoći da pravilno iskoristite njegovu energiju.

1. Suzdržite se

Nemojte ulaziti u prepirke, rasprave, svađe, nemojte se ljutiti. Pun Mjesec je vrijeme kada treba da otpusite neke stvari. To je vrijeme kada – dišući duboko – treba proći kroz teškoće i oprostiti drugima.

2. Mislite pozitivno

Svakako treba misliti pozitivno, ali posebno tokom razdoblja kada je pun Mjesec. Samo nemojte pretjerivati, jer tokom ovog razdoblja sve je preuveličano pa se i vaše pozitivne misli mogu umnožiti do te mjere da ćete izgubiti realan pogled na sve oko sebe.

Samo pet minuta pozitivnih misli dnevno je sasvim dovoljno da ,,pregurate” dan.

3. Maštajte, privucite obilje…

Zamislite kako vam se ostvaruju svi snovi. Period punog Mjeseca je odličan za unapređivanje ove tehnike. Razmišljajte o svojim ciljevima i zapisujte ih sve na papir.

Izvor: atma.hr