PREPORUKA ZDRAVLJE

TABLET: Korištenje preko pola sata djeci donosi trajni bol kičme

huffingtonpost.com

Stručnjaci iz Australije upozoravaju da djeca koja provode više od 30 minuta dnevno za iPad-ima mogu već u djetinjstvu posijati sjeme hronične boli u vratu i leđima u kasnijem životu. Na ovaj način se mogu prouzrokovati muskuloskeletalni problemi u kasnijem životnom periodu.

Naučnici s Kurtin Univerziteta  iz Australije ustanovili su da mnogi roditelji dozvoljavaju djeci da koriste kompjutere, iPad-e i telefone veći dio dana da bi bili zabavljeni, mirni i srećni.

Preliminarni rezultati studje biće predstavljeni na internacionalnom kongresu udruženja ergonomičara u Melburnu sljedećeg mjeseca. Naučnici se nadaju da će rezultati studije zabrinuti roditelje pa će uputstva koja daju, a koja su utemeljena na studijama, postati obrazac ponašanja roditelja da bi zaštitili svoju djecu.

Uputstva u nekim zemljama sada govore da djeca u periodu od dvije do pet godina smiju provesti maksimalno jedan sat ispred ekrana, uključujući i televiziju, a da elektronske uređaje uopšte ne smiju upotrebljavati djeca mlađa od dvije godine.

Studija provedena na 159 djece od pet godina i mlađe, uključujući i dvoje mlađe od dvije godine, utvrdila je da jedna četvrtina djece gleda TV više od jednog sata dnevno preko nedjelje, a za vikend još i više.

Šezdeset odsto upotrebljava tablete ili mobilne telefone tokom nedjelje do jednog sata, a deset odsto provodi više od sata dnevno na tabletima preko vikenda.

Sve ukazuje na to da maksimum mora biti trideset minuta i nakon toga djeca bi opet trebala biti aktivna. Posebno ako se djeca počnu žaliti na bolove u leđima i vratu što je znak da se tijelo ne može nositi sa time. Roditelji bi trebali ukazati djeci na važnost ispravnog držanja tijela i opasnost dugotrajnog sjedenja.

Izvor: telegram.hr