Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PREDRAG BOŠKOVIĆ: Rangirati univerzitete bivše Jugoslavije

3Regionalno rangiranje fakulteta unaprijediće kvalitet obrazovanja i biti smjernica poslodavcima prilikom zapošljavanja kadrova, zajednička je ocjena ministara prosvjete Crne Gore, Srbije i Republike Srpske na današnjem sastanku u Podgorici.
Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Predrag Bošković istakao na sastanku sa novinarima da je jedan od prepoznatih problema nostrifikacija inostranih obrazovnih isprava.

– Crna Gora, kao najmanja država u regionu sa najmanjim tržištem rada, može to najprije da osjeti i da prepozna. Posljednjih godina jednak broj crnogorskih studenata diplomira u Crnoj Gori i van nje. To ne bi bio problem, ali poznato je da postoje fakulteti na kojima se studije, koje traju četiri godine, završavaju za manje od godinu – istakao je Bošković.

On je rekao da je današnji sastanak „izlaz iz tunela koji stvara ogromne probleme na obrazovnom tržištu, kada je u pitanju čitav region“.

2

– Treba uspostaviti redovnu komunikaciju između ministarstava koja će biti za primjer. Zbog nedostatka te saradnje su se i iskristalisali problemi da pojedini univerziteti u svim državama bivše Jugoslavije štancuju diplome bez kvaliteta znanja. To je veliki trošak za državu, jer je neznanje najveća cijena koju ona može da plati – istakao je Bošković.

Na pitanje novinara da li će se Ministarstvo baviti „sumnjivim“ diplomama, on je rekao da su prepoznali taj problem, ali da su više usmjereni ka budućnosti.

– Prepoznali smo određeni broj fakulteta sa kojih dolazi veći broj diploma nego što je to normalno. Ali, zakone Crne Gore i međunarodne sporazume koje je ona potpisala moramo poštovati. U svakom slučaju, više smo usmjereni ka budućnosti, nego na ono što je bilo – naveo je Bošković.
On je rekao da su mjere koje se mogu preduzeti u tom smislu veoma ograničene.
– U svakom slučaju, bavićemo se i tim pitanjem. Nije to zaokružena priča, samo da pokušamo naći zakonska rješenja koja se mogu primijeniti. Jer, svi su ti fakulteti akreditovani u domaćem zakonodavstvu, a mi smo, zbog Lisabonske konvencije, obavezni da nostrifikujemo te diplome – istakao je Bošković.

Njegov kolega iz Srbije kazao je da postoji zajednička zabrinutost za kvalitet visokog obrazovanja u regionu, ali i zajedničke ideje kako da se taj kvalitet unaprijedi.

– Imamo u izgledu početak rada jedne međunarodne organizacije sa sjedištem u Beogradu, čiji bi cilj bio, prije svega, unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja u jugoistočnoj Evropi – rekao je Verbić.

On je dodao da je jedan od načina tog unaprjeđivanja je rang-lista studijskih programa u regionu, gdje bi bilo vrlo jasno koji je program kvalitetniji od drugih.

– Važno je da studenti, prije nego što upišu fakultet, znaju šta će sa tom diplomom moći i šta će naučiti na tom fakultetu, a za poslodavce je jako važno da znaju koga zapošljavaju – pojasnio je Verbić.

On je kazao da je sljedeći korak pravljenje okvira za regionalno priznavanje kvalifikacija.
– Svaka od naših zemalja pravi svoj nacionalni okvir kvalifikacija i gledamo da bude što više usklađen sa evropskim ali taj proces je dug i zahtjevan. Prije nego što usaglasimo sve sa evropskim okvirom, možemo da napravimo sistem kako međusobno priznajemo kvalifikacije u regionu. To nam je neophodno, ako ni zbog čega drugog, ono zbog niske jezičke barijere – istakao je Verbić.
Malešević je ocijenio da se kvalitet obrazovanja odražava na cjelokupnu privredu, ali i na druge djelatnosti.

– Treba da tražimo što brža rješenja, jer kvalitet obrazovanja nije nešto što može još dugo čekati. Ovakav kakav trenutno jeste odraziće se negativno u budućnosti i dugo ćemo ispaštati to što smo napravili propuste u nekom vremenskom razdoblju – kazao je Malešević.

On smatra da su brza rješenja važna i zbog toga što se dešavala ,,poplava raznoraznih diplomaca sa privatnih fakulteta i univerziteta, koji se lako zapošljavaju, uglavnom u vanprivredi, pri čemu mislim na organe upravljanja na lokalnom i državnom nivou“.

– Primjenom tih rješenja neki fakulteti i univerziteti biće prinuđeni ili da poprave kvalitet, ili da završe sa radom. Mi obrazovanje moramo posmatrati kao potrebu društva, a ne kao način za brzo sticanje kapitala – poručio je za kraj Malešević.