Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

HERCEG NOVI: Turista 46 odsto više nego u istom periodu prošle godine

hercegnovska rivijera

deustravel.rs

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 31.417 prijavljenih turista, što je čak za 46 odsto više nego istog dana prošle godine, a zahvaljujući boljoj prijavi, naplata boravišne takse bolja je za 87 odsto nego lani, navode iz lokalne Turističke organizacije.

Ovo je vjerovatno i rekord turističke posjete nakon nekoliko posljednjih godina.
Najbolju posjetu imaju domaćinstva, gdje je smješteno 25. 089 gostiju, ili čak 70 odsto više nego lani. U hotelima je nešto manje turista, 3.560, ili 2 odsto manje nego lani. U hostelima ljetuju 2.072 gosta, 11 odsto manje nego prošle godine u ovo vrijeme.

Najslabiju popunjenost bilježe auto-kampovi gdje je registrovano 696 gostiju ili 14 odsto manje nego prošle godine na isti dan.
Bolja evidencija gostiju nužno se odrazila na bolju naplatu boravišne takse. Turistička organizacija Herceg-Novi je od boravišne takse do sada inkasirala preko 177 hiljada eura. To je za 87 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je prihod iznosio nešto preko 95 hiljada eura.
– Ovaj podatak ne znači da imamo veći broj turista, već da je bolja evidencija odnosno prijavljivanje gostiju. Ove godine se to radi elektronskim putem u turističko-informativnim biroima – kazala je v.d direktorka Turističke organizacije Bojana Blagojević.

Prijave gostiju se ovog ljeta mogu obaviti u turističko informativnim biroima na 15 mjesta od Igala, centra grada, sve do Kamenara, kao i na punktovima kod kamenoloma iznad Mjesne zajednice Podi i na Luštici – Mjesna zajednica Klinci.
Kako nije moguće elektronski obaviti prijavu gostiju na Podima i Luštici, ona se obavlja ručno na posebnim obrascima nakon čega ih zapoleni evidentiraju u bazu podataka na info punktu na Škveru.

Izvor: Radio Jadran