DRUŠTVO PREPORUKA

LOŠA ZAŠTITA NA RADU: Poslodavci kažnjeni sa 140.000 eura

slika radnici

www.buildmagazin.com

Zbog rizika koje nose određene profesije, poslodavci su dužni da zaposlenima obezbijede uslove na poslu. Iz Udruženja zaštite na radu Crne Gore smatraju da se nesreće najčešće dešavaju baš zato što se ne sprovode propisane mjere zaštite na radu, ali se pribojavaju i da izostaju mjere inspekcijskog nadzora.

Ove godine, pet osoba je poginulo na radnom mjestu, a prošle godine ih je bilo šest. Pad sa visine, udar trupca ili struje najčešći su uzroci smrti. Radnici najčešće stradaju radeći na građevini ili elektro-distributivnoj mreži.

Brojne mjere zaštite

– Najveći broj nesreća na radu dešava se zbog nedovoljnog stručnog znanja zaposlenih, obrazovanja, vaspitanja i kulture rada za obavljanje posla na siguran način. Osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad obavlja se većinom formalno, a ne suštinski, sa nedovoljnim fondom časova za praktična znanja. Po pravilu, a što je nedopustivo, osposobljavanju zaposlenih ne pristustvuju poslodavci, a većinom ni neposredni rukovodioci zaposlenih što umnogome umanjuje „autoritet“ onoga ko obučava radnike – kaže Zdenko Janković iz Udruženja.

Stav mnogih poslodavaca da su šljem i prsluk ključni faktor zaštite i zdravlja na radu, prema riječima našeg sagovornika, svojstven je onim poslodavcima koji nemaju dovoljno znanaja.

– To su obično „bleferi“ koji šljemovima i prslukom stvaraju šarenilo koje u suštini predstavlja pogrešan utisak da se sprovode propisane mjere zaštite – kaže Janković.

Zaštita na radu, objašnjava on, sprovodi se kroz multidisciplinarnost i suštinski se odnosi na tehničke mjere zaštite, na sredstva za rad, medicinske mjere kroz ljekarske preglede, komfor radnog mjesta kao ergonomskumjeru, odmore u toku rada i između smjena,međuljudske odnose kao socijalni aspekt zaštite.

– Tek kada se preduzmu sve ove mjere zaštite, ako nijesu dovoljne za zaštitu i zdravlje zaposlenih, daju se oprema i sredstva lične zaštite kao dodatna mjera za siguran rad – kaže Janković.

Poslodavci krše zakon

Da mnogi poslodavci izbjegavaju da poštuju „slovo zakona“ kada je riječ o pružanju bezbjednosti radnicima na poslu pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Inspektori rada za oblast zaštite i zdravlja na radu ove godine obavili su 1.405 nadzora i utvrdili 1.541 nepravilnost.

– Najčešće nepravilnosti odnose se na neposjedovanje stručnih nalaza o pregledu i ispitivanju sredstava za rad, zatim na osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad, zdravstvene preglede zaposlenih raspoređenih na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, odnosno povećanim rizikom i neposjedovanje akta o procjeni rizika – kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zbog nepravilnosti na planu zaštite na radu inspekcija je napisala kazne poslodavcima u ukupnom iznosu od 138.420 eura. Inspektori su tokom kontrola zapazaili i da je za samo četvrtinu zaposlenih obavljena procjena rizika na radnom mjestu.

– Sektor građevinarstva je najrizičniji – kažu iz Uprave za inspekcijske poslove. To potvrđuju i podaci iz njihove evidencije o poginulim radnicima ove godine. Jedan moler poginuo je na gradilištu u Bečićima dok je nanosio fasadnu boju nakon čega je pao sa trećeg sprata. I na podgoričkom gradilištu nastradao je jedan radnik, ali iz Uprave kažu da su okolnosti pod kojima je stradao još nerazjašnjene.

– Zaposlenom je pozlilo dan nakon navodnog pada na gradilištu, ali zaposleni na gradilištu to nijesu potvrdili – naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su podsjetili i na slučaj u Tivtu gdje je poginuo suvlasnik jednog preduzeća.

– Veliki metalni šip, koji se koristi kao stabilizator barže gdje su se odvijali radovi na gradnji južnog valobranskog gata mamulu Porto Montenegra, otkačio se sa dizalice kojom je upravljao nastradali i pao pravo na kabinu radne mašine – pojasnili su iz Uprave.

Život na poslu izgubio je i elektromonter iz Herecg Novog. On je pao sa drvenog stuba koji se polomio jer je bio truo.

Posljednji incident dogodio se početkom jula, kada je u mojkovačkoj fabrici oružja „Tara“, stradala jedna radnica, a više njih je povrijeđeno, u eksploziji koja se dogodila u jednom od pogona. Istraga o uzrocima eksplozije je još u toku. Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, prošle godine stradala su dva električara na radnom zadataku, dvojica drvosječa, jedan građevinski radnik i jedan građevinski manipulant.

Inspekcija je ove godine zabilježila i više slučajeva teškog povređivanja radnika. U trenutku povrede zaposleni suobavljali razne poslove od pomoćnog građevinskog radnika, električara, drvosječe do radnika na održavanju lokalnih puteva.

– Povrede su nastajale usljed pada sa visine, udara trupca, struje i okliznuća. Prošle godine zabilježeno je 45 teških povreda na radu – naveli su iz Uprave.

Izvor: Pobjeda