DRUŠTVO PREPORUKA

GVOZDENOVIĆ: Gosti iz Srbije ključni za turizam

Branimir Gvozdenovic

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović kaže da su priče o tome da svi turisti prilikom napuštanja Crne Gore moraju da plate kaznu ukoliko nijesu platili boravišnu taksu – apsolutna neistina. Gvozdenović ističe da turistički razvoj Crne Gore ne bi bio realan ako se ne bi, u značajnoj mjeri, oslanjao na turiste iz Srbije.

Gvozdenović je, beogradskom Fonetu, rekao da kazne zbog neplaćanja boravišne takse nijesu propisane važećim zakonom koji u Crnoj Gori reguliše tu oblast.

Obavezu prijavljivanja boravišta imaju oni koji pružaju uslugu turističkog smještaja uz nadoknadu, precizirao je Gvozdenović i napomenuo da je, shodno tome, netačno i da se boravišna taksa naplaćuje i u slučaju boravka kod roditelja ili srodnika.

-Prijava boravka i naplata boravišne takse nije ,,izum” Crne Gore, već je to praksa u svim državama svijeta, pa i u Srbiji i u Crnoj Gori. Kada je u pitanju kontrola naplate takse Crna Gora nije ništa mijenjala u propisima- predočio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora neće primjenjivati nikakve dodatne ili nove mehanizme, posebno ne one koji bi onemogućavali, ometali ili usporavali ulazak i izlazak turista na graničnim prelazima. Kaže da nije prvi put da se plasiraju takve i slične neistine, kako bi se nanijela šteta crnogorskom turizmu i uticalo na opredjeljenje turista iz Srbije koji imaju namjeru da odmor provedu u Crnoj Gori.

Za crnogorski turizam, Srbija predstavlja ključno emitivno tržište, a gosti iz Srbije su uvijek bili i biće više nego dobrodošli, naglasio je Gvozdenović.

On je, kao ,,jednu od interpretirajućih podvala”, odbacio i tvrdnju o promjeni koncepta crnogorskog turizma i prelasku sa masovnog na elitni turizam.

To dolazi od onih kojima ne prija turistički napredak Crne Gore, pa ni dobri odnosi Crne Gore i Srbije, ocijenio je Gvozdenović.

Nijedna varijanta turističkog razvoja Crne Gore, prema njegovim riječima, ne bi bila realna ako se ne bi, u značajnoj mjeri, oslanjala na turiste iz Srbije.

-Naše nastojanje da preostale turističke potencijale valorizujemo izgradnjom luksuznih objekata treba da rezultira obogaćivanjem naše ponude, a ne odricanjem od dosadašnjih uspješnih modela. A u tim uspješnim modelima, gosti iz Srbije su uvijek imali odlučujuću ulogu- ocijenio je Gvozenović.

Gosti iz Srbije nijesu ,,klasični” turisti

Naveo je da  su turisti iz Srbije, zajedno sa nama, sa jednakom zainteresovanošću, gradili turistički profil Crne Gore i da oni nisu turisti u klasičnom smislu.

-Ne mogu da zamislim naš turistički napredak o kome svi maštamo i na koji smo se fokusirali, bez ozbiljnog i kontinuiranog doprinosa naših prijatelja iz Srbije- istakao je Gvozdenović.

Upitan šta je to što bi turiste iz Srbije trebalo da opredijeli za Crnu Goru, Gvozdenović je odgovorio da su to ,,isti mentalitet, isti jezik, dobro razumijevanje, brojna prijateljstva i naša iskrena želja da budu dio našeg turističkog prosperiteta”.

Da se razumijemo, politički i drugi procesi su i u Srbiji ostavili trag kod nekih ljudi koji su ranije uredno svoj odmor provodili među nama, ukazao je Gvozdenović, koji emotivno može da ih razumiije.

-Ja im poručujem da ponovo dođu. Pronaći će onu istu Crnu Goru kakvu su zavoljeli i onu istu srdačnost kakvom se dočekuju prijatelji. Nije isto samo ono što su i oni željeli da se promijeni – smatra Gvozdenović.

-Vidjeće bolje hotele, uređenije plaže, čiste ulice. Naći će mnogo sadržajniju ponudu, ponovo će biti među svojima. Crna Gora je ona ista, a sve bolja. Sve ono što ste iz Crne Gore po lijepom upamtili, uspjeli smo da očuvamo i učinimo još boljim- poručio je Gvozdenović.

Na pitanje da li će se priključivanje Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije negativno odraziti na turistički rezultat, Gvozdenović je uzvratio da, nezavisno od ekonomskog ili turističkog interesa, usaglašavanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU proističe iz njene, davno deklarisane, integrativne politike.

To nikako nije negativan čin prema Rusiji kao državi, a još manje prema građanima Rusije. Rusija i ruski turisti su naši tradicionalni prijatelji, naglasio je Gvozdenović.

Turistička kretanja i ,,neturistički” faktori

Ministar održivog razvoja i turizma siguran je da je i državni vrh Rusije  svjestan opcija koje je Crna Gora imala u odnosu na implikacije izazvane krizom u Ukrajini, ali smatra da, s druge strane, na turistička kretanja utiču i ,,neturistički” faktori.

-Politika je svakako jedan od njih, ako ne i najuticajniji. Lično bih volio da nije tako, odnosno da se svaki turista pri izboru destinacije opredjeljuje samo na osnovu svojih očekivanja, interesovanja, iskustava i novca koji mu je na raspolaganju – rekao je Gvozdenović.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast broja turista iz Rusije, istakao je ministar i predvidio da će tako biti i tokom ostatka glavne turističke sezone.-Prema informacijama avio-kompanija koje saobraćaju na relaciji Rusija – Crna Gora, nema otkazivanja nijednog ljeta, pa se nadamo pozitivnom skoru kad je u pitanju posjeta turista iz Rusije-  naglasio je Gvozdenović i konstatovao da su ruski turisti i sada i u perspektivi posebno važni za Crnu Goru.

Osvrćući se na razvoj turizma u Crnoj Gori, kao jednoj od najbrže rastućih destinacija u svijetu, Gvozdenović je podsjetio da je ozbiljan napredak započeo onda kada je shvaćeno da same prirodne ljepote, kojih je Crna Gora prepuna, nijesu dovoljne.

Konkurencija i nelojalne kampanje

-Ponuda je obogaćena dolaskom ozbiljnih hotelskih operatora, razvojem jahting turizma, egzotičnim avanturističkim opcijama, dok je komunalna infrastruktura znatno unaprijeđena- objasnio je Gvozdenović.

Iako ima još prostora za poboljšanje, dodao je on, očigledno je da je sve to donijelo rezultat i da je primjećeno na svjetskoj turističkoj sceni.

Upitan o poziciji Crne Gore u konkurenciji Grčke, Turske, Španije, Hrvatske i drugih, Gvozdenović je rekao da Crna Gora ima visok novo ,,specifikuma” i zato ne mora da se utrkuje u dampingovanju cijena i u korišćenju političkih i sličnih problema koje drugi imaju, u svrhu promocije sopstvene turističke ponude.

-Svjetska industrija turizma bilježi stalni rast, što znači da ima prostora da i mi i drugi turistički rastemo, bez da se nepromišljeno utrkujemo u nelojalnosti. Ovo kažem, jer je upravo Crna Gora bila u fokusu pojedinih nelojalnih kampanja što nam, srećom, nije nanijelo veliku štetu- ocijenio je Gvozdenović.

Dakle, naš pristup je da radimo na podizanju sopstvenog kvaliteta i tu ima još mnogo toga da uradimo, zaključio je ministar održivog razvoja i turizma.

Izvor: rtcg