DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: U Istanbulu predstavljen razvojni potencijal Crne Gore

kerovic

Igbala Šabović Kerović

Crna Gora predstavljena je na internacionalnoj konferenciji savremenog dizajna u istorijskom kontekstu ,,Re-ConD15” u Istanbulu, a u hronološkom prikazu urbanog razvoja i izgradnji značajnih arhitektonskih objekata kao i njihove postupne razgradnje u urbanističkom razvoju gradova u nekoliko presjeka prezentovana je evolucija i geneza urbane strukture Herceg Novog (Španjola), Bara (Stari grad), Podgorice (Stara varoš) i Ulcinja.

Na konferenciji koja je trajala od 22. do 24. jula Crnu Goru je predstavljala arhitekta Igbala Šabović Kerović i rad na temu ,,Zaštita graditeljskog naslijeđa Crne Gore – Otomanski period: Analiza izgrađene sredine”.

U analizi piše da sagledavanje današnje situacije, odnosno naslijeđenih prostornih i graditeljskih vrijednosti kroz očuvanje kulturne baštine i njene savremene interpretacije jeste osnovna ideja i cilj ovog rada.

-Kroz sadržaj rada jasno je ukazano na činjenicu da kompleksnost strategije upravljanja naslijeđem omogućava definisanje platforme samoodrživosti lokaliteta, jedino pod uslovom da su definisane njegove kulturne vrijednosti, potencijali i mogućnosti. Rezultati istraživanja predstavljaju polazište i pomoć u daljim istraživačkim i arhitektonsko-planerskim aktivnostima kod pravilnog pristupanja rješavanju problema savremenog dizajna u istorijskom kontekstu i uklapanja naslijeđenih vrijednosti u savremene tokove Ulcinja, Herceg Novog, Podgorice i Bara, što je premisa UNESCO-ve nove težnje ka očuvanju urbanog pejsaža, a koja se temelji na pravilnoj upotrebi prirodnih posebnosti i naslijeđenih graditeljskih vrijednosti stvaranih u različitim istorijskim epohama. Crna Gora, u vezi sa tim ima naglašen značaj i razvojnu šansu-  piše u saopštenju.

Na konferenciji su predstavljeni radovi iz 27 zemalja Turske, Finske, Indije, Kube, Španije, Bosne i Hercegovine, Perua, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Irske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kolumbije, Njemačke, Španije, Kanade, Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

Izvor: Cdm