Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

MR BRANKA NIKOLIĆ: Ne navodnjavati biljke bunarskom vodom

Navodnjavanje paradajza sistemom kap po kap

Navodnjavanje paradajza sistemom kap po kap

Rekordne vrućine i požari zabilježeni su ove godine u Crnoj Gori. Pitali smo magistarku Branku Nikolić, savjetnicu za vrtlarstvo i povrtlarstvo Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da li sve ovo može negativno da se odrazi i na usjeve.
– Visoke temperature koje su ovih dana jako prisutne na području Crne Gore itekako mogu da se odraze na poljoprivredne usjeve. Poljoprivredni proizvođači imaju jako velike troškove  u vidu repromaterijala koji su korisni  za poljoprivrednu proizvodnju, ali i skupi, počevši od sjemenja, đubriva, sredstava za zaštitu. Sad kad treba da ubiru svoje proizvode imaju velikih problema, jer treba ih sačuvati od ovakvih temperatura – objašnjava Nikolić.
Ona savjetuje  poljoprivredne proizvođače da povećaju navodnjavanje, koje mora biti sprovedeno u izuzetno ranim jutarnjim časovima ili u kasnim večernjim satima da ne bi biljka doživljela temperaturni šok.
– Mnogi proizvođači danas navodnjavaju bunarskom vodom koja je izuzetno hladna. Ukoliko je biljka jako ugrijana doživi stres, temperaturni šok i onda dolazi do propadanja, odbacivanja plodova i tome slično. Da bi se sačuvale biljke, treba kombinovati dva načina navodnjavanja, to je sistemom ,,kap po kap“ i orošavanje, sa prskalicama. To je jedini način, da se biljke stalno vlaže – ističe Nikolić.
Ona podsjeća da treba voditi računa i biti jako obazriv, jer sve kulture ne podnose navodnjavanje orošavanjem, to se odnosi posebno na paradajz.
– Treba voditi računa i o đubrenju, kombinovati folijarno, ne samo sistemom nego i putem lista, i na taj način koristiti ono sa aminokisjelinama, đubrivo koje će pomoći biljki sa huminskim kisjelinama da preživi, da mogu proizvođači koji sad ubiru proizvode svoga rada, svojih ulaganja, jednostavno da ih sačuvaju i da ostvare efekat te proizvodnje – kaže Nikolić.
B.R.
Foto: flickr.com