Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KOVAČEVIĆ: Ne zna se koliko će novca biti potrebno za naknade majkama

zorica kovacevic

Foto: rtcg.me

U Crnoj Gori niko ne zna podatak koliko će novca biti potrebno za isplate naknada majkama sa troje i više djece, rekla je ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, ocjenjujući da će nova zakonska rješenja biti još jedan namet na državu i budžet.

Upitana da prokomentariše usvajanje izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojem će majke sa troje ili više djece, sa 15 odnosno 25 godina staža dobijatnu doživotnu naknadu, ona je kazala da Zakon još nije objavljen u Službenom listu i da je bilo nekoliko amandana.

Kovačević je navela da se prema prijedlogu Zakona ne zna koja sredstava treba planirati, imajući u vidu da treba da stupi na snagu 1. januara naredne godine, prenosi agencija MINA.

-Mi smo u Ministarstvu pokušali i prilikom rasprave u Skupštini i davanja mišljenja na amandmane da dođemo do podataka koji je to iznos sredstava, i ni danas ne znamo koliko je broj žena koje su na birou rada i koliko je majki sa troje i više djece- rekla je ona.

Kovačević je, na konferenciji za novinare, na kojoj je potpisan Protokol o elektronskoj razmjeni podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja između Fondova PIO Crne Gore i Srbije, rekla da ni od Zavoda za statistiku nijesu dobili te podatke.

-Sa ovim zakonom kao i sa prethodnim vezano za penzionisanje radnika koji su u momentu stečaja bili u vlasništvu države, ni država ni budžet nemaju fiskalni uticaj i nećemo imati prilike da do 1. januara u budžetu planiramo tačno potrebna sredstva- ponovila je ona.

Kovačević je rekla da je to još jedan namet na državu i budžet ali da se zakoni moraju poštovati.

-Kao ministar poštovaću odluke Skupštine vezano za sprovođenje tog zakona. Da li je država tako bogata da može da izdrži toliki namet, ako znate da u okruženju nijedna država nema ovakav ili sličan zakon-  navela je.

Ona je dodala da je pravo poslanika da predlažu zakone, oni koji su ga predlagali vjerovatno znaju koliko su to sredstava.

-To nijesu saopštili na skupštinskoj raspravi, a mi smo iskazali sumnju samo vezano za obezbjeđenje sredstava i koliki broj majki će to moći da ostvari. Kao ministar ću poštovati zakone i pokušaćemo da spremno dočekamo januar- kazala je.

To, pojasnila je ona, znači da u budžetu treba obezbijediti sredstava koja će biti potrebna za isplatu nadoknada majkama koje se prijave.

-Niko u Crnoj Gori ne zna taj podatak, ni poslanik Aleksandar Damjanović koji je predložio Zakon. Došli smo u situaciju da Skupština donosi zakone ne gledajući drugu stranu-koja su ta sredstava u budžetu, kako ćemo sredstva da prihodujemo ako znamo kakva je situacija u državi- kazala je Kovačević.

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Dušan Perović rekao je da svaka promjena zakona koja nije sistemskog karaktera, dovodi u pitanje održivost penzijskog sistema.

-Nijedno ad hoc rješenje ne ide u prilog srednjoročno i dugoročno održivosti Fonda PiO-  upozorio je on.

Perović je kazao i da, što se tiče konkretnog pitanja, to nije nadležnost Fonda, već Ministarstva.