Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

MORSKO DOBRO: Kvalitet vode na kupalištima na Primorju odličan

hotel-palma_dee679b71cc6b62cef34550089d35ba0

Hotel ,,Palma” (foto: RTCG)

– Rezultati ponovljenih analiza kvaliteta morske vode koje su obavljene prije dva dana  pokazali su dobar kvalitet morske vode na tri sporne lokacije što je potvrdilo da se ne radi o zagađenju već o prolaznoj pojavi. Na kupalištu hotela „Palma“ u Tivtu voda je zadovoljavajućeg kvaliteta,  a odličnog je na dva kupališta na Petrovačkoj plaži – kazali su za MNE magazin u Službi za informisanje kompanije ,,Morsko dobro“.

Crvena zastavica za tri navedene plaže nije dobijena zbog zagađenja, već su je zakupci  radi predostrožnosti, istakli do dobijanja novih rezultata.

– Ponovljeni podaci pokazuju da je kvalitet vode na ovim lokacijama bezbjedan za kupanje i rekreaciju  – saopšteno je iz Službe za informisanje.

Dugi niz podataka o sanitarnom kvalitetu morske vode, kako navodi Služba za informisanje, upravo govore da je on na više od 90 odsto crnogorskih kupališta godinama odličnog, K1 kvaliteta, što garantuje njeno bezbjedno korišćenje za kupanje i rekreaciju.

Oni su dalje naveli da se morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju u dvije klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok se uzorci čije vrijednosti prelaze propisane granice svrstavaju u grupu van klase (VK).

efa3ad7d8b12d51e17d7f944c147d947

Hotel ,,Palas” (foto: Radio Jadran)

Do sada je, kako kažu, tokom ovogodišnje sezone obavljeno šest redovnih uzorkovanja morske vode sa 90 kupališta, a rezultati posljednjih analiza, koje su obavljene 15. i 16. jula, pokazuju da je na 85 kupališta (94,5%) kvalitet morske vode bio K1 klase, na dva (2,2%) K2 klase, a u ponovljenom ispitivanju tu ocjenu su dobila još tri plaže.

– Programom za 2015. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 90 lokacija duž crnogorskog primorja, i to: 14 u opštini Ulcinj, 11 u opštini Bar, 23 u Budvi, 9 u Tivtu, 13 u Kotoru, i 20 na teritoriji opštine Herceg Novi – saopšteno je iz Službe za informisanje.

Oni su istakli da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra, a za realizaciju sklopljen je ugovor sa Institutom za biologiju mora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju metoda po ISO standardima koji su propisani i našim zakonom i EU direktivom.

– Programom je obuhvaćeno praćenje prisustva dva obavezna mikrobiološka parametara (bakterije Escherichia coli i Intestinalne enterokoke), dok se evidentiraju i prateći fizičko-hemijski kao što su temperatura vazduha i vode, salinitet, podaci o meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, kao i evidencija izvora zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode prilikom uzimanja uzorka – navodi Služba za informisanje.

more– U slučajevima kada rezultat uzorka morske vode sa nekog kupališta prelazi dozvoljene granice (van klase), vrši se ponovno uzorkovanje radi utvrđivanja da li se radi o trenutnoj (prolaznoj) pojavi ili o postojanju izvora zagađenja morske vode na kupalištu. Ukoliko rezultati ponovnog uzorkovanja sa iste lokacije takođe pokažu povišene koncentracije mikrobioloških parametara, postoji mogućnost zagađenja morske vode, što se prijavljuje Upravi za inspekcijske poslove. Nadležni republički inspektor za vode utvrđujuje izvor zagađenja i nalaže mjere za njegovo sprječavanje i donosi Rješenje o zabrani kupanja na kupalištu – istakli su u Službi za informisanje.

Crvena zastavica na kupalištu je generalno upozorenje kupačima da kupanje nije preporučeno iz raznih razloga (nevremena, vjetra, morske struje, kvaliteta morske vode, pojave meduza, cvjetanja mora i slično).

B.R.