MODA PREPORUKA

MODNA INDUSTRIJA: Zbog kopija gubitak 26 milijardi eura

fake-bagsKopije odjeće, obuće i modnih dodataka u vrijednosti od oko 10 odsto koji se prodaju u Evropskoj uniji odnose više od 26 milijardi eura, navodi se u studiji objavljenoj u utorak.

S mnogim od najboljih svjetskih modnih kuća smještenim u Evropi, studija Kancelarije EU za haromonizaciju na unutrašnjem tržištu otkriva prijetnju koju krivotvorenje predstavlja za industriju i direktne i indirektne troškove za ekonomiju EU, prenosi SEEbiz.
U izvještaju se navodi da direktni godišnji gubici u industriji od krivotvorene odjeće, obuće i opreme iznose približno 26,3 milijarde eura, ili 9,7 odsto prodaje u tom sektoru.
Ako se uključi indirektni uticaj na druge industrije i gubitak prihoda vlade, ekonomski uticaj raste na 43,3 milijardu eura godišnje.
Nedavno su italijanske vlasti ugasile 410 internet stranica zbog prodaje falsifikovane luksuzne robe i pokrenule racije širom zemlje. Italijanska modna industrija godinama vodi bitku sa falsifikatorima, koji joj svojim kopijama oduzimaju dio profita. Finansijska policija zaplijenila je u Italiji tokom 2014. godine falsifikovanu robu u vrijednosti od tri milijarde eura.

Izvor: RTCG

Foto: Wired