Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZA INFORMACIONO DRUŠTVO: IXP projekat će uticati na ekonomski razvoj

montenegro-internet-exange_vujica-lazovic1

Ministar Vujica Lazović

Svečanom ceremonijom u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore na kojoj su se  govorili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović i rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. Radmila Vojvodić, kao i rukovodilac Centra informacionog sistema Univerziteta, prof.dr Božo Krstajić, ozvaničena je uspješna realizacija projekta Uspostavljanja Nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja.

Ministarstvo za informaciono društvo je u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Centrom informacionog sistema Univerziteta, a u partnerstvu sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije(ITU) i Internet društvom (ISOC-Internet Society), 2014. godine počelo da realizuje ovaj projekat.
Iz Ministarstva je saopšteno da je studija izvodljivosti pokazala je da je uspostavljanje IXP-a u Crnoj Gori alat za pospješivanje razvoja internet servisa, snižavanje cijena usluga interneta, rasterećivanje linkova za globalni pristup internetu, poboljšavanje kvaliteta usluge pristupa internetu i sigurnosti komunikacija (kako u pogledu zaštite ličnih podataka, tako i u pogledu bezbjednosti mreže), za povećanje efikasnosti biznisa i privređivanja. Takođe, uspostavljanje IXP će imati uticaja na dalji razvoj cijelog društva, jer ove mreže omogućavaju i doprinose ekonomskom razvoju, kao i modernizaciji važnih sektora, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

This slideshow requires JavaScript.