Porto Novi
ENGLISH PREPORUKA

BEDEM FEST: Stižu ,,Kanda, Kodža i Nebojša”

kanda

Kanda Kodža i Nebojša

Dok zainteresovanost iz regiona raste za šesto izdanje ,,Bedem Festa” u Nikšiću i pristižu nove prijave na otvoren mail [email protected] za vožnju biciklom do festivala, oko Bedema traju veliki radovi za pripremu festivala i kampa. U pitanju su ozbiljni infrastrukturni zahvati na prilaznom putu sa južne strane tvrđave, gdje je i predviđen kamp. Taj put bi olakšao pristup bedemu, kako za kampere, tako i za prenos tehnike i opreme, koja se do ove godine prenosila sa glavnog, vrlo nepristupačnog ulaza, zahtjevajući nesvakidašnji napor ljudi, koji su u ovim akcijama učestvovali u velikom broju, svojevoljno, volonterski, izazivajući osjećaj divljenja kod javnosti, koja je skoro i zaboravila da takav duh može postojati u današnjim vremenima.

Pored specifičnog odnosa sa volonterima, koji krasi ovaj festival, tu je svakako i odnos prema demo bendovima, koji na ovom festivalu godinama imaju punu podršku. Ove godine ,,Bedem Fest” je proširio i ostvario snažnu saradnju sa demo festivalima iz regiona, odakle su potvrđena imena pobjednika koja će nastupiti ovog septembra na Bedemu, dok je preostalo još samo da se sačeka i pobjednik 49. Zaječarske gitarijade. Saradnju sa demo festivalima je upravo otvorila prošlogodišnja saradnja sa ovom kultnom manifestacijom, sa kojom ,,Bedem Fest” ove godine ima i poseban vid saradnje. Naime, kako saopštavaju organizatori, od ove godine ,,Bedem Fest” će imati mogućnost da promoviše bend u revijalnom dijelu, koji će zastupati ,,Bedem Fest” i crnogorsku rok scenu, što predstavlja veliki podstrek za domaću scenu i opravdava značaj ,,Bedem Festa” koji je on godinama gradio.
U okviru ove akcije na 49. Zaječarskoj gitarijadi nastupiće nikšićki bend ,,Mangrov”, a u toku trajanja gitarijade, biće potpisan i zvaničan protokol o saradnji, kao i biti organizovana veoma zanimljiva promocija ,,Bedem festa”, ističu organizatori.
– To je samo potvrda da ono što radimo – radimo kako treba, za opštu korist svih, kako festivala, grada, tako i scene i kulturne politike. Život je isuviše kratak, posebno kada se davi, kad je ugrožen i nestaje u moru loših vrijednosti, kiča i nekulture. Mi radimo ono što je za nas same instinktivno, a kapetani broda ako zbiršu prvi, onda oni imaju instinkte pacova, a ne kapetana. Zato Nikšić živi i dalje kao r’n’r grad, kome ne mogu oduzeti osmjeh, kao ni narodnom heroju Ljubu Čupiću, na čijem grobu smo odali počast, promovišući Dan pobjede, kao dio naše strategije i promovisanja ovogodišnje kampanje #Mir,brate,mir, jer je samo MIR pobjeda u borbi u kojoj svi učestvujemo, kako sa svima, tako i sa samim sobom – kažu u organizaciji ,,Bedem Festa”.
Nova imena 
I ove godine ,,Bedem Fest” nastavlja sa dobrom tradicijom afirmacije metal scene, pa će publika čuti  sastave ,,Vizant” iz Nikšića, ,,Stvor” iz Beograda, ,,Rikavac” iz Bara kao i veoma interesantni atmospheric death metal sastav sastavljen od nekoliko muzičara iz različitih crnogorskih gradova ,,Abhoth”, kome će ovo biti prvi live nastup, ističu iz organizacije.
Tu su i predstavnici „stare podgoričke škole“, bendovi ,,Jesenjin” i ,,Mikrokozma”, potom slijedi mladi podgorički progresiv, blues, stoner sastav ,,Emily Rose”.
Novo ime ,,Bedem Festa” jei  kultni beogradski sastav ,,Kanda, Kodža i Nebojša”, koji će promovisati svoj novi album „Volja za noć“, ekskluzivno i jedino ove godine u Crnoj Gori na ,,Bedem Festu”.
– Posebnu zahvalnost dugujemo našim strateškim partnerima Opštini Nikšić, Pivari Trebjesa, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kompaniji M:tel, Elektroprivredi Crne Gore, zatim zlatnom sponzoru festivala Crnogorskoj komercijalnoj banci, JP Morsko dobro i mnogim drugim kompanijama, institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i građanima koji su prepoznali važnost sopstvenog doprinosa ovoj manifestaciji. Naš uspješni partnerski tim polako se širi i na to smo ponosni – ističu iz organizacije.
Dosadašnji potvrđeni izvođaci su Josipa Lisac, ,,Disciplin A Kitchme”, Marčelo, ,,Xander & The Keys”, ,,Gospoda Glembajevi”, ,,Dža ili Bu”, ,,Irish Stew”, ,,Off duty”…