Porto Novi
ENGLISH PREPORUKA

,,DUBIOZA KOLEKTIV“ ZA MNE MAGAZIN: Ako imaš vizu, mož’ da pobjegneš sa Balkana

Sastav ,,Dubioza kolektiv“ priredio je 16. jula na plaži Jaz u Budvi koncert za pamćenje. Skakalo se, pjevalo, pravio vozić i igrao bosanki valcer.

Vedran Mujagić i Brano Jakubović govorili su za MNE magazin o tome ko je ,,srećna mašina”, o slobodi i o bijegu sa Balkana i bili vrlo originalni, kako se to već očekuje od njih, u svojim odgovorima.

Album ,,Happy machine“ izlazi na jesen. Ko je srećna mašina? Da li smo to mi?

vedran

VEDRAN: (smijeh) ,,Happy mašina“ je ova sprava kojom se destilira popularno alkoholno piće u narodu poznato kao rakija. Svi mogući derivati. To je ,,happy machine“ i mi smo je opjevali u toj ploči.

brano

BRANO: To je izgleda ostala jedina posljednja sreća za narod na Balkanu, čarobni napitak kao u ,,Asteriksu i Obeliksu“, znaš.

Jedina pjesma koju pjevate na španskom je ,,Hay Libertad“. Šta za Vas predstavlja sloboda?

BRANO: A, j…. li ga, šta znači sloboda za nas? A znaš li što je najgore, ovim Kataloncima koji su pjevali tu pjesmu sa nama isto toliko sloboda znači ko i nama, znaš. Tako da ta saradnja koju smo ostvarili na španskom jeziku i to poimanje slobode i kod nas ima vrlo slične pararele sa slobodom kod njih, znaš, pa se zbog toga ustvari izgradila čitava priča o ,,Hay Libertad“ između Bosne i Katalonije.

Još jedna pjesma sa predstojećeg albuma nosi naziv ,,No escape (from Balkan)“. Može li čovjek da pobjegne od Balkana, odnosno, od Balkanca u sebi?

BRANO: Pa, ja, mož’ da pobjegneš ako imaš vizu. Ako ima neko da te primi, mož’ da pobjegneš. Ako nema, onda ne možeš da pobjegneš.

Bojana Radonjić

Foto: Dubioza