MODA MODA_IZDVOJENO

ANTONIO GRIMALDI: Privatno nosim kreacije Iv Sen Lorana

antonio-grimaldiItalijanski dizajner visoke mode Antonio Grimaldi predstaviće 25. jula na Kotorskoj smotri mode kolekciju za proljeće-ljeto 2015. godine pod nazivom ,,Flowers Philosophy”, odnosno ,,Filozofija cvijeća”.

Za MNE magazin kaže da je inspiraciju crpio iz bašte, Botičelijevih anđela i fotografija Irvinga Pena.

Teško je, ističe, iznova predlagati nešto što svijet nikada nije vidio u modi. Kreiranje je njegov život, a odjevne kombinacije koje voli da nosi u privatnom životu djelo su Iv Sen Lorena.

Šta je presudilo da dođete u Kotor?

– Volim putovanja i vaše ljude, naravno i divnu lokaciju. Otkad sam počeo da radim u svijetu mode, obično pokušavam da inkorporiram ponešto internacionalnog u svoje kolekcije, a što se tiče dama koje nose moje kreacije, volim da one budu svjetski putnici.

Koju kolekciju ćete prikazati i što je bila inspiracija za nju?

– Na pisti ćete vidjeti kolekciju visoke mode za proljeće-ljeto 2015. koju sam nazvao ,,Flowers Philosophy”. Inspiracija je došla iz predivne bašte. Inspirisana je i Botičelijevim anđelima:  lagani materijali, gotovo neshvatljivi, cvat na tijelima koja izgledaju kao da su nošena vjetrom dok rosa, sa prvim svijetlom zore, preliva dragocjene tkanine ukrašene kristalima. Kreacije sa printovima ili u potpunosti ručno naslikanim pobuđuju divna fotografska djela Irvinga Pena. To su slike koje su nakon Drugog svjetskog rata  preoblikovale ideju o stilu i eleganciji kolektiva. Romantična i senzualna, moja žena nosi odjeću koja nagovještava transparentnost sa korsetima inspirisanim donjim vešom pedesetih godina. Gespjer ukrašene kristalima, čipka ili plisirana haljina moderne pin-ap djevojke. Volim da se poigravam sa preklopima i prozirnošću. Majica ukradena iz muške garderobe transformiše se sa vrpcama i dugim kočama u hiperženstvenu kreaciju koja podsjeća na krila konjica. Cvijeće i lišće ukrašeni nitima dragocjene organce, takođe prelivajući, i šifon.  U kontrastu, kako bih stvorio mudru dvostruku igru, predlažem odjeću koja prati liniju tijela zahvaljujući umetnutom tilu sa svarovski ukrasima. Raskošne haljine koje izgledaju kao da se pomjeraju na proljećnjem jutarnjem povjetarcu. Onda, neutralizacija modnih detalja: haljina u svoj svojoj raznovrsnosti je apsolutni protagonista moje kolekcije.

Teška vremena su svuda. Kako je Vama raditi i stvarati kao dizajneru visoke mode u takvim vremenima?

– Zaista je teško svaki put predložiti nešto novo, što još nije viđeno u modnom svijetu. Ne mogu da živim bez kreiranja. To je moj život i visoka moda moj je svijet još kad sam prije dvije godine počeo sa nosivom kolekcijom koja je prikazana u Parizu tokom protekle nedjelje mode.

Koji je najinteresantniji materijal sa kojim volite da se poigravate dok dizajnirate?

– To su lagani materijali poput organdina i šifona. Oni haljinu čine jedinstvenom visokomodnim detaljima.

Što Vas je ponukalo da zakoračite u čarobni svijet mode? Od koga je uopšte potekla ljubav prema modi?

– Rođen sam da budem modni kreator. Mislim da je to jedini  posao koji mogu da radim, a to je zbog toga što mi dopušta da sanjam i stvaram. Upravo zbog toga volim svoj posao. Od bioskopa i predivnih kostima koje vidim u filmovima i iz ljubavi prema svim vidovima umjetnosti dolazi moja strast prema modi.

Što je Vaš lični stil i odjevne kombinacije čijeg dizajnera volite da nosite?

– Iv Sen Lorana. Da li je potrebno dalje objašnjavati?

Izjavili ste da ste građanin svijeta. Koliko je važno za Vas kao osobu i dizajnera da udahnete kulturu svijeta?

– To je apsolutno bitno. Volim da putujem, da otkrivam nove kulture i donosim ih kao inspiraciju svojim odjevnim kombinacijama. U svakoj kolekciji koju predložim uvijek postoji referenca, tačka putovanja na kojem sam bio. To je zato što volim svijet u svim svojim različitim aspektima.

Što Vas pokreće u životu?

– Volim svoj posao, strast prema modi u svim njenim aspektima, divan tim ljudi koji rade sa mnom.

Koji su Vaši sadašnji projekti i kako vidite budućnost Antonija Grimaldija?

– Moja kolekcija visoke mode za jesen-zimu 2015/16. U Milanu ću prezentovati nosivu kolekciju za proljeće-ljeto 2016. U budućnosti ću takođe, raditi kolekciju modnih dodataka sa licenciranim sistemom.

Bojana Radonjić

Foto: Antoniogrimaldi.it

Kolekcija za proljeće-ljeto 2015.

This slideshow requires JavaScript.