Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SLUŽBA ZAŠTITE: Zabilježeno 280 požara za nedjelju dana

malo brdo pozar 2Područje Crne Gore, a posebno glavnog grada, zahvatio je talas tropskih vrućina, što se direktno odrazilo na povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Izuzetno visoke temperature pogoduju izazivanju požara i širenju vatre, pa je kako navode iz Službe zaštite Glavnog grada, samo u posljednjoj nedjelji zabilježeno  280 požara od kojih su neki prijetili da se pretvore u stihiju. Zahvaljujući požrtvovanom radu i mobilizaciji svih spasilaca-vatrogasaca izbjegnute su veće materijalne štete.

-Prema predviđanjima Hidrometeorološkog zavoda u sljedećih nekoliko dana temperature će i dalje rasti, a uz tendenciju pojačanja vjetra, pa će opasnost od izbijanja i širenja požara biće mogo veća, a samim tim i njihova lokalizacija znatno komplikovana i otežana. Kako veliki broj požara nastaje najčešće zbog nepažnje ili neznanja pojedinaca, upućujemo apel svim građanima da odgovornim postupanjem daju doprinos sprečavanju požara i očuvanju prirode i materijalnih dobara na teritoriji Podgorice- navodi se u saopštenju dostavljenom MNE magazinu.

Građane savjetuju da se u periodu suše i tropskih vrućina uzdržavaju od korišćenja vatre na otvorenom prostoru.

-Takođe, građanima preporučujemo da se u toku vrelih dana uzdržavaju paljenja biljnog otpada na području šuma i imanja, a ako je neophodno, zapaljenje obavezno vršiti u prisustvu spasilaca-vatrogasaca. Pozivamo ih da u slučaju izbijanja požara i nekontrolisanog širenja vatre odmah obavijeste Službu zaštite na besplatan broj telefona 123- navodi se u saopštenju.