Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

TERAPIJA ZA RUSKINJE: U etno selu ,,Montenegro” liječe žensku psihu starinskim poslovima

– U novije vrijeme primjećujemo da sve više ženske populacije ima problem sa psihom i mi smo na jedan specifičan, a psihologiji poznat način, uspjeli da stanje ženske svijesti dovedemo u jedan balans i to kombinacijom rada, hranom i boravkom u prirodi, ističu u prvom etno selu “Montenegro” u Crnoj Gori, u kome postoji Centar za rehabilitaciju ženske psihe, namijenjen uglavnom bogatim ženama, koje traže mir i nov način života. 640690_etno-selo-me1000x0_ff

 – Imućne žene su uglavnom sve prošle i one dolaze kod nas kako bi doživjele novi način života. Kroz rad, proizvodnju hrane i upoznavanje načina života kakav su živjele naše bake, one svoju psihu oslobađaju i odavde izlaze srećnije – objašnjava Mićo Blagojević, vlasnik Etno Sela ,,Montenegro”, a prenosi portal 24 sata.

Kroz ovaj Centar do sada je prošlo dosta žena, uglavnom Ruskinja između 35 i 55 godina, kojima bogati muževi uplaćuju ovaj jedinstveni ,,odmor” kako bi one rehabilitovale svoj um.

– Boravak traje od pet do 15 dana. Na početku se upoznaju sa domaćinstvom, oruđem koje se prije 50-ak godina koristilo za obradu zemlje. Dane ovdje provedu budeći se sa prvim pijetlovima, obrađujući zemlju, hraneći domaće životinje. Tehnologija im nije dostupna, te odjeću peglaju peglom na žar, a vodu donose u burilima od po 20 litara, a destinacija koja prođu sa tom vodom na svojim plećima je i do 300 metara – precizira Blagojević.

On dodaje da namjera Centra nije uvrjedljiva i da nijesu začuđeni velikim interesovanjem žena.

– Šta je tu čudno, i naše bake su tako živjele, pa šta im je falilo? Žene o kojima pričamo u jednodnevnom šopingu troše i po više hiljada eura, te boravak ovdje i te kako utiče na to da se one bar na trenutak vrate pravim vrijednostima – govori Blagojević dodajući da do sada nijesu imali Crnogorke u Centru jer kaže, one to skoro svaki dan rade i kod kuće.

Uspješan crnogorski recept za rasterećenje ženske psihe je, vjerovali ili ne – rad. A i fakat, umni rad je ništa prema fizičkom radu.

Petodnevni aranžman košta oko 300, dok je za 15 dana ,,življenja po babski” potrebno izdvojiti oko 1.000 eura. U centru postoje etnograf kao i žene domaćice koje klijentima objašnjavaju nedoumice. Psihologa kažu nemaju.

– Šta će im psiholog, čim zakorače ovdje, izliječene su – kroz osmeh priča Blagojević.

(Izvor:CDM)