Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

BRANISLAV ĐURANOVIĆ: Danilovgrad će biti još konkurentniji na biznis mapi Crne Gore i regiona

 

za sajt

Sa uručenja nagrade u Sarajevu

 

Zlatna plaketa za najuspješnijeg gradonačelnika uručena je nedavno na poslovnoj konferenciji ,,Summit 100 menadžera – najboljih investitora u regionu” u Sarajevu predsjedniku opštine Danilovgrad Branislavu Đuranoviću. To je bio povod za razgovor sa prvim čovjekom tog grada koji nam je saopštio da iza ovog uspjeha stoji čitav tim lokalne uprave. Planovi su, kako kaže Đuranović, da Danilograd bude još konkurentniji na biznis mapi Crne Gore i regiona.

 Koliko znači jedno ovakvo međunarodno priznanje?

-Zlatna plaketa, naročito u velikoj konkurenciji veoma uspješnih ljudi i organizacija iz regiona jugoistočne i centralne Evrope jeste lična satisfakcija ali je prije svega potvrda kvalitetnog rada timova lokalne uprave u Danilovgradu. Raduje me da, pored dokazane podrške građana, ostvareni rezultati nailaze i na podršku šire regionalne zajednice. Organizacija događaja je bila najvišem nivou, a Evropsko udruženje menadžera koje je dodijelilo nagradu pokazalo se kao izuzetan domaćin. Sama poslovna konferencija bila je prilika za sadržajne susrete sa kolegama iz regiona, što je veoma važno u procesu pridruživanja naše države EU, kako sa aspekta ostvarivanja kontakata, tako i razmjene znanja i iskustava među čelnicima lokalnih uprava. Najkonkretniji razgovori su se ticali unapređenja usluga koje pružamo građanima i stvaranju partnerstava za zajedničko učešće na konkursima za bespovratna sredstva iz fondova Evropske unije. Ne manje važni su bili i susreti sa najuspješnijim privrednicima iz regiona gdje smo imali priliku da predstavimo biznis ambijent u našem gradu i dodatno ga promovišemo kao atraktivnu investicionu destinaciju.

 Kojim realizovanim danilovgradskim projektom ste najviše zadovoljni, a koji biste voljeli da se realizuje tokom Vašeg mandata?

– Puno je projekata na koje sam lično i profesionalno ponosan i zadovoljan. Ima i onih finansijski manjih, ali koji imaju veliki uticaj na unapređenje kvaliteta života svih građana u Danilovgradu. Ipak, istaći ću da su proteklih godina realizovani značajni projekti u oblasti osnovne infrastrukture kao što su: rekonstrukcija ,,starog puta” Danilovgrad – Spuž, saobraćajnice manastir Ostrog-manastir Ždrebaonik, izgradnja Bulevara na ulazu u grad, implementacija IPA projekta za upravljanje otpadom, izgradnja glavne gradske trafostanice, rekonstrukcija i sanacija preko 100 kilometara seoskih puteva, izgradnja Kuće meda, značajno unapređenje vodovodne i elektro mreže na cjelokupnoj teritoriji opštine. Lijepo je vidjeti i oba rekonstruisana trga, sportsko rekreativni park u Grbama, rekonstruisanu Osnovnu školu „Njegoš“ u Spužu (u toku je rekonstrukcija O.Š. „Vuko Jovović“) objekte od državnog i regionalnog značaja (ReSPA, Forenzički centar, Policijska akademija, Centar za azilante, Dom za strance…) i mnoge druge infrastrukturne sadržaje koje su unaprijedili uslove života i rada. Sve ovo ne bi bili u mogućnosti da postignemo da nije bilo snažne podrške Vlade Crne Gore i njenih institucija, zatim Evropske unije, te razvijenih bilateralnih odnosa sa mnogim međunarodnim organizacijama i prijateljskim državama. U svim projektima nametnuli smo se kao ozbiljan i pouzdan partner, što nas uvjerava da će i u narednom periodu saradnja biti još intenzivnija.

Tokom ovog mandata ćemo realizovati sve obećane investicije na osnovu kojih smo održali povjerenje građana da I u narednom periodu upravljamo gradom. Vjerujem da ćemo i taj plan i program premašiti kao što je to bio slučaj u prethodnom četvorogodištu.

Opštinu Danilovgrad u medijima često pominju kao ,,dobrog domaćina” za ozbiljne investitore. Kako se dolazi do titule dobrog domaćina? Da li investitori nalaze način da uzvrate to gostoprimstvo?Branislav-Djuranovic_1

– Prije svega ozbiljnošću i kvalitetnom pripremom. Još 2007.godine donijeli smo Prostorni plan za teritoriju cijele opštine. Godinu kasnije usvojili smo Generalni urbanistički plan. Nakon izmjene zakonske regulative, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma kroz sredstva Svjetske banke donijeli smo Prostorno-urbanistički plan, a kao nastavak tih aktivnosti u toku je usvajanje tri nova Detaljna urbanistička plana: Danilovgrad-centar, Spuž i Ostrog-Glava Zete. Na taj način smo jasno definisali biznis ili privredne zone, kao i njihovu konkretniju namjenu. Tako, ozbiljni investitori sa aspekta urbanističkog planiranja tačno znaju šta mogu da rade, gdje i pod kojim uslovima. Ne manje važna je i brza administracija. Uspostavili smo sistem brzog odgovora na interesovanje investitora, pa se sve lokalne dozvole i potvrde izdaju za samo 24 časa. Dakle, na vrijeme smo razumjeli i prihvatili sugestije privrednog sektora i stvorili veoma konkurentan biznis ambijent. Na taj način smo izgradili međusobno povjerenje koje je od ključnog značaja za dolazak investitora i njihov rast i razvoj upravo na teritoriji našeg grada. Iskustvo nam govori da kada imate zadovoljnog investitora, on po pravilu preporuči Danilovgrad kao atraktivnu investicionu destinaciju. To se potvrdilo i od OEBS-a i Zajednice opština Crne Gore koji su nam prije nekoliko godina dodijelili nagradu za smanjenje biznis barijera na lokalnom nivou. Ozbiljne kompanije itekako cijene gostoprimstvo. Mnogi su primjeri njihove podrške kulturnim manifestacijama, sportskim klubovima i događajima te se na taj način veoma društveno odgovorno ponašaju u lokalnoj zajednici.

 Danilovgrad slovi za opštinu koja ima nezaposlenost ispod crnogorskog prosjeka. Da li će se taj trend nastaviti?

– Otvaranje novih radnih mjesta je prioritet naše lokalne uprave. U prethodnom periodu otvoreno je oko 2500 novih radnih mjesta. Uspjeli smo da Danilovgrad sa jedne veoma nezavidne pozicije, već duže vrijeme ima stopu nezaposlenosti značajno ispod državnog prosjeka. Prošle godine donijeli smo paket stimulativnih mjera u oblasti naknada za uređenje građevinskog zemljišta ili popularnih „komunalija“ gdje za proizvodne i prerađivačke kapacitete nudimo umanjenje za 75 % i odloženo plaćanje. Važno je napomenuti da u kontinuitetu subvencionišemo proizvodnju mlijeka i poljoprivrednu proizvodnju, što za rezultat ima da se sve više građana, naročito mladih vraća na svoja ognjišta i upušta u proizvodnju hrane. Sve ovo me ohrabruje i obavezuje da lokalna uprava i u narednom periodu istraje na daljem unapređenju poslovnog ambijenta kako bi bio još konkurentniji na biznis mapi Crne Gore i time stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mjesta i dalje smanjenje stope nezaposlenosti.

Prošle godine ste imali, naročito tokom ljeta, brojne kulturno-sportske projekte i veliku posjećenost manifestacija u gradu. Hoće li ovo ljeto biti takvo? Je li to način da se privuku turisti?

– Manifestacije koje se održavaju u Danilovgradu su pravi turistički, kulturni i sportski brendovi naše sredine. I ovo ljeto će biti ispunjeno brojnim događajima. Već je realizovan Međunarodni festival ekološkog filma, a pred nama su Katunske sportske igre, Spuško ljeto, Međunarodni festival folklore. U avgustu nas očekuje obilježavanje Ilindana na Sinjajevini, manifestacija Rijekom Zetom, dok na jesen posjetioci mogu uživati u Međunarodnom Simpozijumu skulpture, izložbi Crnogorska skulptura i brojnim drugim kulturnim i sportskim događajima.To svakako jeste način da se privuku turisti, ali i da se poboljša ukupna ponuda društvenih zbivanja svim građanima, njihovim porodicama, prijateljima, posjetiocima van Danilovgrada i šire.

 Koji su, po Vama, nedovoljno iskorišćeni potencijali opštine?

– Još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni svi razvojni kapaciteti naše opštine. Tu prije sve mislim na poljoprivredu, turizam i korišćenje prirodnih resursa (kamen i šume). Mi ulažemo velike napore da dodatno promovišemo razvojne potencijale mogućim investitorima kako bi omogućili dalji ekonomski i privredni razvoj grada, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta.

 Čime se bavite kad nijeste predsjednik opštine?

– Posao prvog među jednakima u jednoj opštini je izuzetno zahtjevan. Od vas se mnogo očekuje, a i obaveze su brojne i sadržajne. I pored toga, trudim se, koliko je to moguće, da slobodno vrijeme provodim sa prijateljima i na kućnom ognjištu. Ipak, i oni me kritikuju da i u tim rijetkim prilikama odmora često započinjem razgovor o novim projektima i idejama.

 Šta su za Vas  sitnice koje život znače?

– Skup malih stvari čini suštinu života i sam život, pa se ne treba zavaravati „hvatanjem“ velikih, dok one male,  a tako značajne izmiču i nestaju. Svaki trenutak sa dragim osobama, svaka lijepa vijest uspjeha, iskrena riječ pravog prijatelja, korektnost ljudi, sitnice su koje mi puno znače u životu.

V.T.