PREPORUKA SPORT

VIMBLDON: Novak Đoković odbranio titulu

novakNovak Đoković odbranio je vimbldonsku titulu u reprizi prošlogodišnjeg finala protiv Rodžera Federera – 7:6, 6:7, 6:4, 6:3.

To je treći trofej za Đokovića na ovom turniru, a uručio mu ga je princ Filip.

– Prije svega, uvijek je privilegija igrati protiv Rodžera. On je toliko doprinio na terenu i van njega, neko na koga se igrači ugledaju i ugledaće se – istakao je Đoković.

On je dodao da za ovakve mečeve se živi i radi cijeli život.

– Ove godine trava ima sjajan ukus. Ne znam šta su organizatori radili. Pa dobro, to je dio tradicije. Kao dijete sam sanjao da osvojim Vimbldon. Kao svako dijete sanjate da učinite neku ludost, a ovo je jedna od njih – bio je Đokovićev odgovor na simpatičnu opasku voditeljke da svake godine on pojede malo vimbldonske trave.

Federer je kazao da je Novak zbog sjajne igre na turniru zaslužio trofej.

– Svaka čast, Novače! Hvala svima. I dalje sam vrlo ,,gladan” i motivisan da igram. Vratiću se. Uživao sam – poručio je Federer.

Bio je ovo još jedan izuzetan meč.

Prvi set završen je 7:6 i poprilično lako dobijenim taj-brejkom sa 7:1 u korist Đokovića. U drugom setu je, takođe, bilo 7:6, ali je Federer igrao kao u dobrim starim šampionskim danima i nakon šest spasenih set lopti došao do pobjede od 12:10 u taj-brejku i izjednačenja od 1:1 u setovima. Treći set prekinut je zbog kiše kod rezultata 3:2. Krov je podignut i ubrzo je publika mogla da nastavi da uživa u majstorijama oba tenisera. Treći set pripao je Đokoviću. I u četvrtom setu bilo je napeto do 4:3. Igralo se poen za poen. Na kraju, gem, set i meč Đoković.

Podsjetimo, prošle godine Novak Đoković i Rodžer Federer u finalu Vimbldona odigrali su nevjerovatan meč u pet setova, koji je dobio Đoković. Tada je bilo 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4. Federer je tu 2012. godine u kišnim uslovima savladao Đokovića u četiri seta u polufinalu. Zahvaljivao je Đoković Bogu i ljubio vimbldonsku travu.

Za kraj smo ostavili još jednu interesantnu činjenicu, a to je da je 25 godina prošlo otkako je Đokovićev trener Boris Beker na vimbldonskoj travi u finalu izgubio od Federerovog trenera Štefana Edberga. Igralo se u pet setova.

B.R.

Foto: Getty images