ART PREPORUKA

ČITAOCI ŠOKIRANI: Atikus Finč rasista u nastavku knjige ,,Ubiti pticu rugalicu”

This book cover released by Harper shows "Go Set A Watchman," a follow-up to Harper Lee's "To Kill A Mockingbird." The book will be released on July 14. (AP Photo/Harper)

Poštovaoci djela književnice Harper Li šokirani su otkrićem da u nastavku romana ,,Ubiti pticu rugalicu” njihov heroj Atikus Finč postaje rasista.
Nastavak će pod imenom ,,Go Set a Watchman” biti objavljen u utorak. Radnja je postavljena u 1950. godinu.

to kill a mokingbird
Finč koji je postao američki heroj van literarnih okvira u romanu ,,Ubiti pticu rugalicu” brani Afro-Amerikanca na sudu. U novoj knjizi svi koji su voljeli Finča kao književnog junaka, sada su zatečeni, jer se u jednom dijelu do kojeg su došli novinari ,,Asošijejtid presa” upravo opisuje Finčov razgovor sa kćerkom Skaut, koja je sada odrasla djevojka i u kojem on osuđuje NAACP kao oportuniste, a Afro-Amerikance naziva nazadnim.
– Pitanje Atikusovog rasizma jedno je od najznačajnijih i kritičnih trenutaka u romanu i trebalo bi ga posmatrati kao širu moralnu temu. ,,Go Set A Watchman” istražuje rasizam i promjene na Jugu pedesetih godina na hrabar i nepokolebljiv način – pišu izdavači knjige u saopštenju.

harper li

Harper Li

Oni dalje navode da je Skaut ovoga puta centralna figura djela kao mlada žena koja pokušava da se izbori sa voljenim ocem kojeg smatraju herojem i svecem, kao i bijesom protiv predrasuda i društvene nepravde.
Izdavačka kuća ,,HarperCollins” napisala je u svom izvještaju da je ovo najviše naručivana knjiga u pretprodaji u istoriji te kompanije, dok je ,,Amazon” objasnio da su predporudžbine ove knjige na njihovom sajtu najveće od 2007. i posljednjeg djela o čarobnjaku Hariju Poteru.

B.R.

Foto: AP/Grand central publishing/

kud duga