PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Mliječni proizvodi, šećer i bijelo brašno štete koži

 

Dermatološkinja Kiran Lohia iz Nju Delija poručuje da bismo iz ishrane trebalo da izbacimo šećer i mliječne proizvode ako želimo da imamo savršeno lijepu kožu.

Glass-of-milk-2009

Mliječni proizvodi

Većina ljudi vjeruje da je mlijeko odlično za naše tijelo, ali mlijeko kao i sir, jogurt i sladoled je puno hormona, tvrdi Lohia. Akne i pigmentacija kože lako se mogu pojaviti zbog neravnoteže hormona, a ako se jedu proizvodi koji sadrže hormone problem se može pogoršati. Gotovo svi dermatolozi svojim će pacijentima savjetovati da prestanu da jedu mliječne proizvode, odnosno bar smanje količinu takvih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Za sve one koji se brinu da će na ovaj način njihov organizam ostati bez dovoljno kalcijuma, Lohia poručuje da ima namirnica poput spanaća koje obiluju kalcijumom, čak i više nego mlijeko.

secer

Šećer

Poznato je da šećer uzrokuje glikolizaciju važnih proteina u koži, a to dovodi do nastanka i produbljivanja pora jer glikolizacijom ti važni proteini postaju ,,neaktivni”.

hljeb

Bijelo brašno

Bijelo brašno i kukuruzni skrob prisutni su u hljebu, tjesteninama i mnogim drugim namirnicama, ali nemaju hranjivu vrijednost. Uzrokuju nagli porast insulina i hormona stresa. Upravo stres uzrokuje pojavu akni na koži, a kako bi se to izbjeglo u najvećoj mjeri, potrebno je izbaciti iz ishrane namirnice od bijelog brašna i kukuruznog skroba, poručuje Lohina, a piše portal TOI.

Izvor: Vecernji

Foto: Blogspot