ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

KOD PEDIJATRA: Klima-uređaj treba ,,zdravo“ koristiti

344899_1

 

Stan u kojem borave djeca treba klimatizovati, ali uz poštovanja nekoliko principa:

– Treba očistiti filtere, jer oni mogu biti pravo „leglo“ mikroorganizama koji se lako šire po stanu.

– Provjeriti ispravnost klima-uređaja  poslije dugogodišnjeg rada treba je servisirati i generalno očistiti.

– Klima-uređaj ne smije direktno da „duva“ na dijete, lako je podesiti krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno, a da niko od ukućana nije izložen direktnoj struji hladnog vazduha.

Vjera Jankovic doktor pedijatrije 1209 2011 Dragan Mijatovic

Dr Vjera Janković

– Podesite prijatnu temperaturu,  ne pravite hladnjaču od stana. Pravilno je da temperaturna razlika „spolja-unutra“ bude od pet do sedam stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni, ovo je neprimjenljivo i tada treba podesiti temperaturu da je svima prijatno. Ne treba svaki čas paliti i gasiti klima-uređaj, to nema smisla.

– Ne izlazite s djetetom naglo napolje iz klimatizovane prostorije. To je pravi šok za sve, a naročito za dijete. Potrebno je bar 15 minuta prije izlaska isključiti klima-uređaj.

– Izbjegavajte nagli ulazak u rashlađen stan.

Ako ste okruženi betonom klima treba da radi i tokom noći, ali uključite slip varijantu.

U dežurnim vrtićima i ljetnim školama takođe treba uključiti klima-uređaje uz poštovanje principa zdravog korišćenja. Loše je da neke sobe, imaju a druge nemaju rashladni uređaj. Ta nejednaka klimatizacija može biti veoma neprijatna i ponekad opasna za zdravlje djece. Potrebno je održati jednaku ili približno istu temperaturu u svim prostorijama.

Ako idete na duži put, klima u autu je neophodna. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da ne bije direktno dijete. Prije izlaska iz kola ugasite uređaj, bar na 10 minuta, a koji minut prije napuštanja vozila otvorite prozore, da se naviknete na spoljnu temperaturu i izbjegnete temperaturni šok.

Kada ste kratko u kolima, ne treba paliti klima-uređaj, jer morate izaći iz auta taman kad ste postigli željenu temperaturu.

Zaključak je jednostavan: klima-uređaji su dobri za sve, pa i za dijete, ako se poštuju osnovni principi zdrave klimatizacije.

 

Dr Vjera Janković, pedijatar